XX jubileuszowa edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbyła się 24 lipca br. w Wojsławicach. W trakcie konkursu na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną wyłoniono zwycięzców w obu kategoriach.

W kategorii „Potrawy”, jury w składzie: Grażyna Kurpińska – Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Ewa Szałachwiej – Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie, Agnieszka Waleczek – Sekretarz Gminy Wojsławice oraz Anita Łukasiewicz-Borys – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Oddział terenowy w Lublinie, wyłoniło następujących zwycięzców:

  • I miejsce oraz nominację do nagrody „Perła”: KGW „Swojaki” w Tarzymiechach Trzecich za zupę koperkową zakraszaną z kluskami spod pachy oraz pierś z kaczki z sodziakami na bogato.
  • II miejsce: Piotr Huszcz z Zespołu Szkół nr 13 w Lublinie za zupę cebulową z Goraja oraz kaczkę czarną nadziewaną.
  • III miejsce: Marta Benabderrahmane, Justyna Torbicz z KGW „Swańki” z Wyryk za „Zozuli barszcz” oraz kartoszkę.

Wyróżnienie otrzymało KGW w Łobaczewie Małym za zupę żydowską z fasoli oraz czulent.

W tej kategorii przyznano również specjalną nagrodę Marszałka Województwa Lubelskiego, która przypadła Barbarze Parol oraz Annie Kusiak z KGW Wólczanki za gryczanki – hreczanyki oraz gołąbki z kaszy jaglanej

W kategorii „Najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy” nagrody zostały przyznane przez jury w składzie: Izabella Byszewska – Przewodnicząca Kapituły Konkursowej, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Adam Puchajda – Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie, Elżbieta Iwasiuk – Skarbnik Gminy Wojsławice, Małgorzata Kowalska – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – Oddział Terenowy w Lublinie.

Laureatami zostali:

  1. Paulina Pietrusik – Frykasy z Kodnia za pasztet z gęsi z marchwią;
  2. Anna Kuśmierzak Kuceł – Gospodarstwo Rybackie Bełżec za karpiarza z Bełżca;
  3. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za masło Extra;
  4. Jerzy Luty za miód „Wędrowycza” leśny;
  5. Krystyna Brzozowska za dżem agrestowo – malinowy z różą;
  6. Jolanta Mazurkiewicz – Manufaktura Różana za żelki z dyni;
  7. KGW w Siemięrzu za korowaj;
  8. Urszula Nowicka za babę drożdżową zaparzaną;
  9. Elżbieta Rozwałka za syrop z mięty – lemoniadę miętową;
  10. Paweł Firosz za wino pierwszy mróz;
  11. Klaudia Rejmak za śliwkę w czekoladzie.

Wyróżnienia otrzymali:

  1. Teresa Szwarca za przysmak żniwiarza, kiełbasa w smalcu;
  2. Andrzej Lisecki za miód fasolowy;
  3. Jolanta Gawryluk za keczup z dyni;
  4. Jolanta Pecio za kaszę jaglaną z Zabłocia;
  5. Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Fajsławic za pieróg (pieczony) z makiem i marchewką;
  6. Maria Soroka za nalewkę szlachecką;
  7. Renata Chryścionko za pijaną wiśnię w czekoladzie;
  8. Ewa Wiśniewska za gryczaka.

Nominacja do nagrody „Perła”:

  1. Anna Kuśmierzak Kuceł – Gospodarstwo Rybackie Bełżec za karpia wędzonego z Bełżca;
  2. Teresa Puzia z Koła Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego za rybę w soli;
  3. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za ser twarogowy;
  4. Ireneusz Kwaśniak z Pasieki „Malinowa Kraina” za miód akacjowo – malinowy;
  5. Aleksandra Mazurkiewicz z Manufaktury Różanej za konfiturę różaną z Końskowoli;
  6. Danuta Pietrusik, Paulina Pietrusik – Frykasy z Kodnia za cymes na ostro (wekowany w słoiku);
  7. Jolanta Pecio i Eugieniusz Pecio – Gospodarstwo Ekologiczne Skarby Natury z Zabłocia za niepaloną kaszę gryczaną z Zabłocia;
  8. Feliksa Gorzkowska – Tymiankowy Smak Fajsławic za zestaw nalewek ziołowych,
  9. Jolanta Dobrzyńska za krupnik (staropolski);
  10. Urszula Nowicka – Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach, GOK Biała Podlaska za kulebiak jaglany.

W tej kategorii przyznano również specjalną nagrodę Marszałka Województwa Lubelskiego, która przypadła Dorocie Gawryluk z Koła Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego za schab dojrzewający.

Zwycięzcom gratulujemy i życzmy dalszych sukcesów.