Bogactwo przyrodnicze oraz atrakcyjność turystyczna Lubelszczyzny obligują nas do szczególnej troski o ochronę środowiska. To jeden z priorytetowych kierunków w strategii rozwoju naszego regionu. Jego „krwioobiegiem” jest sieć rzeczna wraz z łączącym się z nią systemem jezior. Odpowiednia czystość tworzących ją wód oraz zachowanie morfologicznego zróżnicowania tych środowisk decydują o możliwości utrzymania wysokich przyrodniczych walorów i są jednym z ważnych czynników stymulujących rozwój gospodarki rybackiej w regionie.

To jednak nie jedyny wyznacznik prosperity lubelskiego rybactwa. Ważną rolę odgrywa także optymalne wykorzystanie układu topograficznego Lubelszczyzny. Na glebach mało urodzajnych i trudnych do zagospodarowania, a więc mało przydatnych do typowej produkcji rolniczej, ale o wyśmienitych walorach przyrodniczych, lokalizuje się stawy. Tak było już w okresie międzywojennym, od kiedy datujemy rozkwit lubelskiego rybactwa śródlądowego. Jednym z czołowych ośrodków krajowej gospodarki rybackiej stało się wówczas Polesie Lubelskie.

Obecnie w regionie stawy rybne zajmują ponad 10 tys. ha, a największymi ich dysponentami są powiaty: lubartowski i parczewski (ponad 4 tys. ha każdy) oraz rycki i tomaszowski (ponad 2 tys. ha każdy). Znaczącą rolę odgrywają m.in. zlokalizowane na czystych ekologicznie terenach gospodarstwa rybackie w Siemieniu, Kocku, Opolu Lubelskim, Jedlance, Samoklęskach, Sosnowicy czy na Polesiu, które wykorzystują w hodowli tradycyjne metody i naturalny pokarm.

Warto dodać, że Lubelszczyzna jest krajową potęgą w produkcji karpi. Doświadczenie i wiedza hodowców, wynikająca z tradycji i prawdziwego zamiłowania do ich chowu, sprawiają, że ryby te spełniają zarówno oczekiwania smakoszy, jak i osób szukających przede wszystkim zdrowej, naturalnej żywności. Walory smakowe czynią z karpia idealnego kandydata na polską – i lubelską – specjalność. Na naszej regionalnej Liście Produktów Tradycyjnych jest już pyszna szyneczka z karpia z Pustelni, którą serwuje Gospodarstwo Rybackie „Pstrąg Pustelnia” z Woli Rudzkiej.

Zapraszamy do zasmakowania w lubelskiej kuchni rybnej!