Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego organizuje Wojewódzki Finał XXI Edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną.

Finał Wojewódzki Konkursu odbędzie się 26 czerwca 2022 roku w Janowcu, na terenie Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym, Oddział Zamek w Janowcu.

Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie regionalnych  produktów żywnościowych, osadzonych głęboko w lokalnej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami, według tych samych receptur, a także dań i potraw regionalnych przyrządzanych według tradycyjnych receptur, z wykorzystaniem lokalnych, tradycyjnych surowców.

Ogólnopolski Konkurs odbywa się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw. Organizatorem centralnym Konkursu  jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie oraz Oddziały Izby.

Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach:

  1. Konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy;
  1. Konkurs na najlepszą potrawę regionalną.

W każdej kategorii przyznawane są odrębne nagrody fundowane przez  Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie. Ponadto wręczane zostaną dodatkowe Nagrody Specjalne: za najbardziej oryginalny produkt przedstawiony w konkursie oraz za najsmaczniejszy produkt przedstawiony w konkursie.

Konkurs przebiega dwuetapowo:

W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze danie i potrawa regionalna i tradycyjna.

Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody „PERŁA 2022”. Wielki Finał odbywa się na Targach Polagra w Poznaniu. Połączony jest z prezentacją laureatów i regionów w Pawilonie Produktu Regionalnego.
W trakcie Wielkiego Finału wręczona zostaje także honorowa nagroda „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawana osobom najbardziej zasłużonym dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych.

Zgłoszenia należy przesyłać w terminie do 15 czerwca 2022 r. za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres e-mail: konkursy@lubelskie.pl, lub na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. A. Grottgera 4, 20-029 Lublin.

tel. (81) 44 16 538 oraz (81) 44 16 802

e- mail: konkursy@lubelskie.pl

do-pobraniaDO POBRANIA

Regulamin Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”- XXI edycja

Regulamin Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy – XXI edycja

Karta zgłoszeniowa do konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy – XXI edycja 

Regulamin Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszą potrawę regionalną – XXI edycja

Karta zgłoszeniowa do konkursu na najlepszą potrawę regionalną – XXI edycja