W minioną niedzielę 10 listopada 2024 roku odbył się „Hubertus Lubelski” połączony z konkursem kulinarnym „Myśliwskie Smaki Lubelszczyzny”.
To wspaniałe wydarzenie pokazujące wielowiekową tradycję kultury łowieckiej i niezwykle ważnej gospodarki łowieckiej odbyło się w Wojciechowie w Karczmie Biesiada z udziałem miłośników przyrody i pasjonatów leśnictwa, a także znamienitych gości.
– W ogłoszonym konkursie kulinarnym dla mieszkańców naszego województwa wpłynęło mnóstwo produktów i potraw myśliwskich, których smaki dziś poznamy. Województwo Lubelskie odznacza się żywnością najwyższej jakości i to dzisiaj bez wątpienia udowodnimy. Mądra gospodarka łowiecka ma wielowiekową tradycję, jest potrzebna i należy ją promować – mówił wicemarszałek Marek Wojciechowski, otwierając wydarzenie.
Wydarzeniu towarzyszył pokaz kulinarny kucharza Wojciecha Charewicza, a wszystko to odbywało się przy akompaniamencie Zespołu Sygnalistów Myśliwskich „Nigdy nie zagaśnie”, działającego przy ZO PZŁ w Lublinie oraz występie zespołu Francuskiej Muzyki Myśliwskiej Trompes De Pologne.
Podczas konkursu zaprezentowano wiele produktów oraz potraw z dziczyzny, jak również inne smakołyki pochodzące z lasów. Dania przygotowane przez myśliwych z Kół Łowieckich oraz Koła Gospodyń Wiejskich z województwa lubelskiego zostały ocenione przez komisję konkursową, a ich wyniki prezentujemy poniżej:
Potrawy, które w konkursie kulinarnym zajęły I, II oraz III miejsce, to:
- Miejsce I – Gołąbki z sarny polane sosem grzybowym przygotowane przez Panią Ewę Frąc z Sołectwa Mysłów
- Miejsce II – Pierogi z mięsem z jelenia w cieście szpinakowym przygotowane przez Panią Zofię Widzińską
- Miejsce III – Dzik w sosie ziołowym przygotowany przez Panią Katarzynę Wieczorek Klub Dian Okręgu Lubelskiego
Potrawy, które w konkursie kulinarnym zostały wyróżnione, to:
- Dziczy smalec z leśną żurawiną przygotowany przez Panią Jolantę Gospodarek
- Kiełbasa z dzika podsuszana cienka przygotowana przez Pana Sebastiana Santusa
- Bigos myśliwski na polewce piwnej przygotowany przez Panią Agnieszkę Żuławską KGW Wielkopole
- Pasztet z dzika przygotowany przez Panią Elżbietę Welo KGW w Cycowie
- Puszka dzik, puszka cielak, nalewka leśna i bigos z dziczyzny przygotowane przez Pana Andrzeja Grochowskiego
- Kotlet mielony z jelenia i sos z mięsem z jelenia przygotowane przez Pana Marcina Tomasika
- Krakowska z jelenia cielaka podsuszana przygotowana przez Pana Roberta Majszaka
- Pasztet dworski w kruchym cieście z galaretką z wina podany z sosem żurawinowo-chrzanowym przygotowany przez Panią Małgorzatę Gral Aktywne KGW w Zalesiu
- Pasztet z dzika przygotowany przez Pana Sebastiana Santusa
- Kiełbasa krakowska z jelenia przygotowana przez Pana Sebastiana Santusa
- Kiełbasa cienka z jelenia przygotowana przez Pana Sebastiana Santusa
- Kiełbasa krakowska z dzika podsuszana przygotowana przez Pana Sebastiana Santusa
- Pierogi z podrobami z jelenia cielaka przygotowane przez Pana Sebastiana Santusa
Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie dziękujemy za udział, a zwycięzcom i wyróżnionym serdecznie gratulujemy!