Konkurs „Kulinarne Skarby Wielkanocy” rozstrzygnięty

Członek Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed wręczył dziś nagrody laureatom konkursu „Kulinarne Skarby Wielkanocy”, organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego dla mieszkańców obszarów wiejskich.

Chcąc wspierać i docenić kultywowanie tradycji sporządzania potraw wielkanocnych zaprosiliśmy mieszkańców obszarów wiejskich województwa do udziału w konkursie na kulinarne skarby wielkanocne. Celem zabawy było promowanie wieloletnich tradycji kulinarnych związanych z okresem wielkanocnym oraz zachęcenie lokalnej społeczności do przygotowywania potraw charakterystycznych dla Świąt Wielkanocnych. Komisję konkursową zachwycił szczególnie film pt. „Stół wielkanocny po Aleksandrowsku”, przedstawiający sposób wykonania wielkanocnych potraw, takich jak barszcz biały, pasztet z królika, ćwikła oraz babka wielkanocna. Nadesłane prace zawierały wiele ciekawych przepisów na wielkanocne potrawy, m.in. na: żeberka wieprzowe pieczone pod przaśnym ciastem chlebowym, łopatkę w cieście pieczoną na biało z chrzanem, tradycyjną kiełbasę wiejską, sałatkę wielkanocną fajsławicką.

Do konkursu wpłynęło ponad 100 zgłoszeń. Dla 30 laureatów przewidziano nagrody w postaci zestawów zawierających akcesoria kuchenne oraz materiały promujące Lubelskie.

– Duże zainteresowanie konkursem dowodzi, że mieszkańcy Lubelskiego bardzo chętnie dzielą się swoją wiedzą na temat bogatej tradycji regionalnej związanej z Wielkanocą – mówi Zdzisław Szwed Członek Zarządu Województwa Lubelskiego.

Na krzesłach, z zachowaniem odstępu siedzą laureatki konkursu. Część z nich ubrana jest tradycyjne stroje ludowe

Poniżej lista laureatów konkursu wraz z nazwą nagrodzonego przepisu kulinarnego:

  1. Justyna Adamczuk | Żurek;
  2. Jolanta Ciosek (Świetlica Wiejska w Budkach) | Babka makowa;
  3. Monika Błędkowska (Zespół Kulinarny z Gorzkowa)| Marynowany schab z pastą chrzanową jajeczną w galarecie;
  4. Maria Gajko (KGW z Paszenek )| Żeberka wieprzowe pieczone pod przaśnym ciastem chlebowym;
  5. Żaneta Chmiel Marzec (KGW w Stoczku) | Mini pasztety z jajkiem;
  6. Marta Ciechońska (KGW w Gałęzów Kolonii Pierwszej) | Barszcz biały wielkanocny;
  7. Monika Petlak | Zestaw potrawy wielkanocne;
  8. Krystyna Maros (KGW Siedliska) | Pasztet z królika;
  9. Jadwiga Polak | Babka drożdżowa;
  10. Uczniowie OREW w Zamościu | Babka drożdżowa;
  11. Nikola Bogucka | Baranek wielkanocny;
  12. Agnieszka Tołyż | Pasztet z orzechów;
  13. Maria Kapuśniak | Stół wielkanocny po Aleksandrowsku;
  14. Krystyna Brzozowska (Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet) | Sałatka wielkanocna fajsławicka;
  15. Lilla Wróblewska | Żur na zakwasie;
  16. Joanna Małysz (KGW w Dzielcach) | Mazurek dzielecki z bakaliami;
  17. Barbara Kozak | Wielkanocna babka marmurkowa;
  18. Agnieszka Stanicka | Biała kiełbasa;
  19. Danuta Wolska (KGW Górzanie) | Mazurek wielkanocny czterowarstwowy;
  20. Urszula Kyc (KGW w Wólce Wieprzeckiej) | Kiełbasa biała wielkanocna;
  21. Marta Masiak | Tradycyjny mazurek – pleśniak;
  22. Magdalena Jagiełło | Tradycyjna kiełbasa wiejska;
  23. KGW w Starym Zamościu | Łopatka w cieście pieczona na biało z chrzanem;
  24. Małgorzata Sarzyńska | Babka z chrzanu;
  25. Elżbieta Ślązak | Zakwas na żur;
  26. Małgorzata Sosińska (KGW Zarzeczanki) | Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym;
  27. Jolanta Pełka (KGW Dominiczanki) | Pierogi z tartą oblepką;
  28. Martyna Sykterz | Babka cytrynowa;
  29. Alina Sikorska (KGW w Lipniaku) | Pascha wielkanocna;
  30. Joanna Buraczyńska | Wielkanocny pasztet z królika.