Konkurs „Kobieta Przedsiębiorcza w stylu EKO”

Dwa najbliższe weekendy upłyną pod znakiem VI edycji Konkursu „Kobieta Przedsiębiorcza”. Tegoroczna odsłona wydarzenia odbywa się pod nazwą „Kobieta Przedsiębiorcza w stylu EKO”. Na dzisiejszej konferencji prasowej harmonogram na ten miesiąc zaprezentował Członek Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.

Tegoroczna edycja jest kontynuacją cieszącego się ogromną popularnością konkursów „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa” i „Kobieta Przedsiębiorcza”, mających na celu docenienie zaangażowania i wkładu przedstawicielek Kół Gospodyń Wiejskich w kultywowanie regionalnych tradycji oraz upowszechnianie wiedzy na temat dziedzictwa kulinarnego Lubelszczyzny. W tym roku motywem przewodnim jest efektywne i ekologiczne wykorzystanie składników potraw w kuchni. Uczestnicy wysłuchają również konferencji „Aktywizacja lokalnych społeczności regionu lubelskiego”, podczas której specjaliści wygłoszą wykłady na temat tradycyjnego żywienia, certyfikacji produktów i content marketingu. Odbędą się również warsztaty kulinarne.

Serdecznie zapraszamy na półfinały. Będzie smacznie, zdrowo i ekologiczne. Koła Gospodyń Wiejskich zawsze stają na wysokości zadania i wierzę, że rywalizacja będzie zacięta, ale i przeprowadzona w miłej atmosferzezapewniał członek zarządu Zdzisław Szwed.

Konkurs skierowany jest do kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń działających na rzecz rozwoju wsi. Uczestnicy mogli zgłaszać do 3 prac konkursowych w dwóch kategoriach, tj. „Zamknięte w słoiku” oraz „Danie mięsne”. Nabór zakończył się 26 lutego br., a zgłosiło się blisko 200 Kół Gospodyń Wiejskich, które zaprezentują aż 800 potraw w obu kategoriach.

Finał konkursu poprzedzą cztery półfinały:

  • 9 marca 2024 w Hotelu Drob w Urszulinie dla powiatów chełmskiego, krasnostawskiego i biłgorajskiego;
  • 10 marca 2024 w Hotelu Marina w Nieliszu dla powiatów biłgorajskiego, hrubieszowskiego, janowskiego, tomaszowskiego, zamojskiego;
  • 16 marca 2024 o godz. 10:00 w Dworku Helena w Porosiukach dla powiatów bialskiego, łukowskiego, parczewskiego i radzyńskiego;
  • 17 marca 2024 o godz. 10:00 w Rezydencji w Szczerym Polu w Bystrzycy Nowej dla powiatów kraśnickiego, lubartowskiego, lubelskiego, łęczyńskiego, opolskiego, puławskiego, ryckiego, świdnickiego.

Podczas wymienionych półfinałów przewidziane są pokazy „Eko spiżarnia, czyli natura zamknięta w słoikach – warsztaty z Katarzyną Gubałą”. To podróż do spiżarni pełnej naturalnych, ekologicznych przetworów. Ekspertka kulinarna z programu „Pytanie na śniadanie” zaprezentuje metody zamykania jedzenia w słoikach, opowie o przetworach, które dodadzą zdrowia oraz wyjaśni, kiedy warto po nie sięgać.

Nagrody przewidziane dla laureatek półfinałów konkursu „Kobieta Przedsiębiorcza w stylu EKO” to:

  • za I miejsce 3000 zł;
  • za II miejsce 2000 zł;
  • za III miejsce 1000 zł;
  • 3 wyróżnienia w każdej z kategorii po 500 zł.          

Inicjatywa została objęta Honorowym Patronatem Małżonki Prezydenta RP Agaty Kornhauser-Dudy, podobnie jak pięć poprzednich edycji.