W sobotę, 28 sierpnia myśliwskie rogi rozbrzmiewały wokół Kryłowa. To tu Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego wraz z Polskim Związkiem Łowieckim Zarządem Okręgowym  Zamościu, zorganizował Rajd Rowerowy „W krainie żołny- w pogoni za tradycją i kulturą łowiecką.”

Wyjątkowo malownicza trasa długości 37 kilometrów biegła tuż przy wschodniej granicy Polski, głównie drogami lokalnymi, ale również po leśnych bezdrożach. Rajd odbył się w oprawie polowania zbiorowego z udziałem sygnalistów myśliwskich. Na trasie rozmieszczone były makiety zwierzyny łownej, którą należało ustrzelić (sfotografować).
W bezkrwawym polowaniu udział wzięło ponad 100 uczestników. Osoby, które ustrzeliły najwięcej zwierzyny zdobyły  tytuł Króla/ Królowej i Vice Króla/ Królowej polowania. Osobie z najmniejszą liczbą pozyskanej zwierzyny przypadł zaszczytny tytuł Króla Pudlarzy.

Królową Polowania została Pani Jolanta Mroczkowska, Vice Królową Pani Małgorzata Baryła, natomiast tytuł Królowej Pudlarzy zdobyła Pani Annie Rut.

Królem Polowania i najwyższe miejsce na podium zdobył Pan Wojciech Smyk, drugie miejsce oraz tytuł Vice Króla Polowania przypadł Panu Janowi Baryła a Królem Pudlarzy został Pan Krzysztof Klempka.

Wyniki zmagań drużynowych to:

I miejsce – „Stokrotki” – w składzie – Małgorzata Baryła, Ewa Czerniak i Jan Baryła

II miejsce – „Gmina Mircze” – w składzie – Marta Małyszek, Anna Działa i Mirosław Działa

III miejsce – „Ostoja” – w składzie – Joanna Stefanowska, Krzysztof Stefanowski i Robert Kuśmierz

Marszałka Województwa Lubelskiego w rowerowych zmaganiach godnie reprezentowała Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego – Pani Ewa Szałachwiej.

Kto chciał zgłębić tajniki przyrządzania dziczyzny mógł wziąć udział w warsztatach kulinarnych „Z sarniną w roli głównej” prowadzonych przez Pana Marcina Sikorę- Szefa Kuchni Hotelu Artis w Zamościu. Przeprowadzono również konkurs kulinarny „Tradycyjnie, zdrowo i smacznie”. W trzech kategoriach: „Najlepsza Tradycyjna potrawa”, „Najlepsza potrawa z dziczyzny, oraz „Napoje i nalewki”, stratowały Koła Gospodyń Wiejskich oraz Koła Łowieckie z terenu Okręgu Zamojskiego PZŁ.

Laureaci konkursu to:

 „Najlepsza Tradycyjna potrawa”

Miejsce I: KGW Modryń – Tort Fasolowy

Miejsce II: KGW Kryłów- Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Miejsce III: WKŁ NR 110 Orlik w Hrubieszowie – Pielmieni z dziczyzny

„Najlepsza potrawa z dziczyzny”

Miejsce I:

-KŁ Leśnik w Biłgoraju –Carpaccio z sarny

– KGW Tuczapy- Udziec z sarny z kluskami i brzoskwiniami

Miejsce II:

-KŁ Szarak w Strzyżowie-tatar z sarny

– KGW Wiszniów- gulasz z sarny z buraczkami

Miejsce III:

-KGW Stefankowice – Dworzanowka z sarniny z kaszotto z burakami

„Napoje i nalewki”

Miejsce I: KGW Kryłów – jarzębinówka

Miejsce II: KGW Stefankowice –nalewka z malin

Miejsce III: KŁ Nr 57 Padwa w Zamościu- nalewka dzika malina

Wydarzenie „W krainie żołny – w pogoni za tradycją i kulturą łowiecką” miało na celu promocję tradycji i kultury łowieckiej, promocję turystyki rowerowej i przyrodniczej, produktów regionalnych, ale przede wszystkim integrację środowisk łowieckich z przedstawicielami organizacji i stowarzyszeń działających na terenach wiejskich.

Partnerami wydarzenia byli:

  • Gmina Mircze,
  • Gmina Białopole,
  • Gmina Hrubieszów,
  • Nadleśnictwo Strzelce,
  • Nadleśnictwo Mircze,
  • Koło Łowieckie nr 40 Szarak w Strzyżowie,
  • Wojskowe Koło Łowieckie nr 110 Orlik w Hrubieszowie,
  • Koło Łowieckie nr 56 Basior w Jarosławcu,
  • Koło Łowieckie nr 42 Cichy Bór w Modryńcu,
  • Koło Łowieckie nr 45 Ponowa w Hrubieszowie,
  • Koło Łowieckie nr 121 Świt w Zamościu.

Wszystkim serdecznie dziękujemy za udział i zapraszamy za rok!

Darzbór!

Danie z dziczyzny zaprezentowane na białym talerzu z dodatkiem kaszy gryczanej oraz buraczków

Cztery Panie z Kół Gospodyń Wiejskich prezentujące na tacach swoje dania. Dwie od lewej ubrane w strój ludowy, dwie następne w czerwonych fartuchach kuchennych

makieta jelenia ukryta wśród krzaków w lesie.

Makieta dzika ukryta na polu kukurydzy

Uczestnicy rajdu na rowerach przed brama startową

Komisja konkursowa siedząca przy stole nakrytym białym obrusem, Panie z Koła Gospodyń wiejskich ubrane w stroje ludowe prezentują dania konkursowe

Uczestnicy wydarzenia Komisja konkursowa siedząca przy stole nakrytym białym obrusem, Panie z Koła Gospodyń wiejskich ubrane w stroje ludowe prezentują dania konkursowe

Danie zaprezentowane na drewnianej desce przystrojone czerwonymi jagodami

Męski chór ubrany w galowe mundury myśliwych i kapelusze na głowie