W minioną niedzielę w scenerii renesansowego zamku w Janowcu, odbyła się kolejna edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Konkurs odbył się w dwóch kategoriach: na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.

Celem konkursu jest odkrywanie polskich smaków, ich identyfikacja, dokumentacja i zachowanie lokalnych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie. Ale nie tylko. Organizatorzy pragną również zachęcić rolników i właścicieli lokalnych firm (obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomicznych) do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnej dziedzictwa Lubelszczyny i wykorzystania jej do wytwarzania certyfikowanej tradycyjnej żywności wysokiej jakości.

Laureaci XXII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 

Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!