W minioną niedzielę w scenerii renesansowego zamku w Janowcu, odbyła się kolejna edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Konkurs odbył się w dwóch kategoriach: na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
Celem konkursu jest odkrywanie polskich smaków, ich identyfikacja, dokumentacja i zachowanie lokalnych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie. Ale nie tylko. Organizatorzy pragną również zachęcić rolników i właścicieli lokalnych firm (obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomicznych) do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnej dziedzictwa Lubelszczyny i wykorzystania jej do wytwarzania certyfikowanej tradycyjnej żywności wysokiej jakości.
Laureaci XXII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
- I miejsce oraz nominacja do nagrody „Perła 2023” – Restauracja “Czarna Dama” w Janowcu za Tatara z baraniny oraz Gołąbki jagnięce;
- II miejsce – KGW w Łobaczewie Małym za Zupę zalewajkę kresową oraz Krąpielniki nadziewane kurkami;
- III miejsce – Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach za Zupę ogórkową na żeberkach oraz bliny żytnie na zakwasie z zasmażką;
- III miejsce – Restauracja „Maćkowa Chata” w Janowcu za Flaki z gąsek oraz żołądki z kaszą;
- Wyróżnienie –Zakład Gastronomiczny „Swańka Gotuje!” za Botwinkę oraz pierogi gryczane z serem i szczypiorem;
- Wyróżnienie – Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach za Zupę ogórkową na żeberkach oraz bliny żytnie na zakwasie z zasmażką.
- Frykas kodeński – pasztet wątróbkowy – Danuta i Paulina Pietrusik, „Frykasy z Kodnia”
- Szczupak marynowany z Wieprza – Marianna Płachta, Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec nad Wieprzem”;
- Lody śmietankowe z Ostrowa – Henryk Szkuat;
- Mus owoców dzikiej róży z dodatkiem pigwowca – Aleksandra Mazurkiewicz, Manufaktura Różana;
- Grzyby po wiejsku – Jolanta Gawryluk, KGW w Łobaczewie Małym;
- Pełnoziarniste mąki z Zabłocia – Jolanta Pecio Gospodarstwo Ekologiczne Skarby Natury z Zabłocia Jolanta i Eligiusz Pecio;
- Korowaj – KGW w Siemierzu;
- Kołacz z jagłami – Nowicka Urszula, Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska;
- Zestaw nalewek ziołowych – Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Fajsławic.
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!