Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski –  festiwal

W miniony weekend Nałęczów stał się areną VII edycji Festiwalu „Na kulinarnym szlaku Wschodniej Polski” – wydarzenia, którego celem jest prezentacja bogactwa kulinarnego, rękodzielniczego oraz innych form aktywności kulturalnej promujących tradycje województw: lubelskiego, podkarpackiego oraz podlaskiego.

W trakcie trwania festiwalu głos zabrał Zdzisław Szwed – członek Zarządu Województwa Lubelskiego, który podkreślił rangę promocji żywności wysokiej jakości wytwarzanej przez lokalne podmioty gospodarcze oraz Ewa Szałachwiej – Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, która podziękowała regionalnym przedsiębiorcom i producentom zachęcając do działań mających na celu podniesienie konkurencyjności lokalnych wytwórców i kreowania pozytywnego wizerunku Województwa Lubelskiego. Wydarzeniu towarzyszyły konkursy na „Najciekawsze stoisko wschodnich ziem Polski” oraz „Najlepszy smak wschodnich ziem Polski” , które miały za zadanie:

  • popularyzowanie produktów i potraw pochodzących z trzech województw;
  • identyfikację i zgromadzenie wiedzy o regionalnych potrawach i produktach stanowiących dziedzictwo kulinarne kuchni lubelskiej, podlaskiej oraz podkarpackiej w szczególności opartej na surowcach pochodzących z naszych regionów;
  • zapoznanie szerszego grona odbiorców z produktami i potrawami charakterystycznymi dla lubelskiej, podlaskiej i podkarpackiej kuchni regionalnej;
  • identyfikację produktów i potraw wywodzących się z kuchni lubelskiej, podlaskiej i podkarpackiej, które mogą służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu.

Festiwalowi towarzyszyła degustacja produktów tradycyjnych, wystawy rękodzieła artystycznego oraz występy zespołów muzycznych.

galeriaGALERIA