W miniony weekend Nałęczów stał się areną VII edycji Festiwalu „Na kulinarnym szlaku Wschodniej Polski” – wydarzenia, którego celem jest prezentacja bogactwa kulinarnego, rękodzielniczego oraz innych form aktywności kulturalnej promujących tradycje województw: lubelskiego, podkarpackiego oraz podlaskiego.
W trakcie trwania festiwalu głos zabrał Zdzisław Szwed – członek Zarządu Województwa Lubelskiego, który podkreślił rangę promocji żywności wysokiej jakości wytwarzanej przez lokalne podmioty gospodarcze oraz Ewa Szałachwiej – Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, która podziękowała regionalnym przedsiębiorcom i producentom zachęcając do działań mających na celu podniesienie konkurencyjności lokalnych wytwórców i kreowania pozytywnego wizerunku Województwa Lubelskiego. Wydarzeniu towarzyszyły konkursy na „Najciekawsze stoisko wschodnich ziem Polski” oraz „Najlepszy smak wschodnich ziem Polski” , które miały za zadanie:
- popularyzowanie produktów i potraw pochodzących z trzech województw;
- identyfikację i zgromadzenie wiedzy o regionalnych potrawach i produktach stanowiących dziedzictwo kulinarne kuchni lubelskiej, podlaskiej oraz podkarpackiej w szczególności opartej na surowcach pochodzących z naszych regionów;
- zapoznanie szerszego grona odbiorców z produktami i potrawami charakterystycznymi dla lubelskiej, podlaskiej i podkarpackiej kuchni regionalnej;
- identyfikację produktów i potraw wywodzących się z kuchni lubelskiej, podlaskiej i podkarpackiej, które mogą służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu.
Festiwalowi towarzyszyła degustacja produktów tradycyjnych, wystawy rękodzieła artystycznego oraz występy zespołów muzycznych.
GALERIA