Województwo lubelskie w ramach XXI edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” zostało nagrodzone rekordową ilością „Pereł” – nagród przyznawanych przez Kapitułę Ogólnopolskiego Konkursu na najlepszy Regionalny i Tradycyjny Produkt Żywnościowy oraz na Najlepsze Danie i Potrawę Regionalną i Tradycyjną. Finał konkursu odbył się 25 września w scenerii Międzynarodowych Targów Poznańskich w Poznaniu. Nagrodę specjalną – Klucz do Polskiej Spiżarni – otrzymał Zdzisław Szwed, Członek Zarządu Województwa Lubelskiego.
Wśród laureatów z Województwa Lubelskiego, statuetką „Perły” nagrodzone zostały następujące produkty i dania:
Część produktowa:
- Karpiarz – Gospodarstwo Rybackie Bełżec
- Kulebiak Jaglany – Pracownia kulinariów regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska
- Beza – Cukiernia z Ostrowa Lubelskiego
- Pieróg (pieczony) z makiem i marchewką – Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Fajsławic
- Czereśnie suszone bez pestek – Gospodarstwo Ekologiczne Vita Natura
- Sekret Sapiehów, wędlina dojrzewająca – Frykasy z Kodnia
Część potrawowa:
- Szynka Pascha pod kołderką z kapusty kiszonej – KGW Swańki z Wyryk
- Nadwiślańska zupa z suma + gulasz barani z Janowca z plackami słomianymi – Restauracja Czarna Dama Janowiec
Warto podkreślić, że Województwo Lubelskie po raz kolejny znalazło się w czołówce jeśli chodzi o liczbę przyznanych Pereł – w tym roku na osiem nominacji zostało przyznanych osiem Pereł. Jest to rekordowa ilość „Pereł” przyznanych w jednym roku w ciągu 21-letniej historii konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
W Finale 2022 roku przyznano łącznie 90 Pereł oraz 5 Kluczy do Polskiej Spiżarni. W sumie Województwo Lubelskie do 2022 roku zdobyło 75 Pereł. W części produktowej 55 Pereł, w części potrawowej 20 Pereł.
Ponadto podczas targów Smaki Regionów zostało ulokowane stoisko regionu lubelskiego, gdzie można było skosztować wielu tradycyjnych wyrobów pochodzących z naszego województwa.
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.