Kolejne kulinarne perełki Ziemi Lubelskiej

Z radością oznajmiamy, iż na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego trafiły dwie kolejne potrawy: rosół z kostką z kaszy manny oraz trawnicka zaciera. Tym samym lubelska LPT zawiera obecnie 252 produkty, co stawia Województwo Lubelskie na pierwszym  miejscu w skali całej Polski pod względem ilości wpisanych produktów i dań.

Trawnicka zaciera to tzw. „polewka na szybko”, która mieszkańcom gminy Trawniki towarzyszy od niepamiętnych czasów, zapewniając gorącą i sycącą strawę w przerwie prac polowych lub na zakończenie dnia. Trawnicka zaciera to potrawa wyjątkowa z uwagi na swoją specyfikę. Jest to zupa, którą ze względu na kluski – zwane zacierkami, rwane ręcznie wprost do gara – należy konsumować zaraz po ugotowaniu. Tym samym zupa pełni rolę integrującą skupiając wszystkich domowników przy wspólnym stole w tym samym czasie.

Historia „Rosołu z kostką z kaszki mannej” wiąże się natomiast z bełżyckim młynem, który w roku 1933, został zbudowany przez Czesława Kasperskiego. Rosół przygotowywany w tamtych czasach i zachowany do dziś składał się z trzech rodzajów mięs: kury, kaczki i wołowiny, dużą ilością warzyw oraz przypraw  i wykończony specyficznym dodatkiem – kostką z kaszki mannej w zastępstwie tradycyjnego makaronu serwowanego najczęściej w naszym regionie.

Wpis na Listę Produktów Tradycyjnych stanowi gwarancję, iż produkt jest unikalny, a jego jakość wynika z tradycyjnego sposobu wytwarzania potwierdzonego co najmniej 25 letnią tradycją. Dla lokalnych producentów wpis na ministerialną LPT to szansa na promocję własnych produktów, łatwiejsze dotarcie do konsumentów a nade wszystko utrwalenie i zachowanie spuścizny kulturalnej dla przyszłych pokoleń.

Kulinarnym tradycjonalistom gratulujemy a amatorom kuchni lokalnej życzymy ciekawych inspiracji  w tworzeniu domowego jadłospisu.