Gala Finałowa Konkursu „Kobieta Przedsiębiorcza”

W niedzielę 3 września br. w Urszulinie odbyła się Gala Finałowa Konkursu „Kobieta Przedsiębiorcza”. Wydarzeniu towarzyszyła bogata gama różnych emocji- od radości laureatek Konkursu, przez łzy wzruszenia podczas koncertu Edyty Geppert aż po świetną, radosną zabawę przy akompaniamencie zespołu Cookies Band. W finałowej edycji udział wzięło 60 Kół Gospodyń Wiejskich, które zwyciężyły w półfinałach organizowanych na szczeblu powiatowym. To już piąta, jubileuszowa edycja konkursu, który w poprzednich czterech odsłonach odbył się pod nazwą „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa”. Głównym celem każdej edycji konkursu była promocja dziedzictwa kulturowego Lubelszczyzny w aspekcie kulinarnym oraz propagowanie sztuki ludowej jako elementu wzmacniającego poczucie tożsamości regionalnej mieszkańców. O tym jak istotna była ta inicjatywa świadczy fakt, że konkurs rokrocznie Patronatem honorowym obejmowała Małżonka Prezydenta RP- Pani Agata Kornhauser-Duda, co poza prestiżem pokazuje jak ważny i potrzebny jest wkład kół gospodyń wiejskich w pielęgnowanie tradycji regionu i przekazywanie jej kolejnym pokoleniom. O aktywności i rozwoju działalności KGW świadczy bez wątpienia ich rosnąca liczba, która w województwie lubelskim wynosi aż 1550, co plasuje nasz region na trzecim miejscu po województwach wielkopolskim i mazowieckim.

Konkurs „Kobieta Przedsiębiorcza” jest nową odsłoną konkursu „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa” w ramach, którego uczestnicy przygotowywali potrawy o minimum 25-letniej recepturze, ściśle związanej z regionem lubelskim. Przepisy pochodziły ze starych książek kucharskich lub domowych zeszytów z przepisami kulinarnymi, a wybrane potrawy musiały spełniać kryteria wpisania na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Od kwietnia do lipca 2023 roku rozstrzygnięto 20 półfinałów na szczeblu powiatowym, podczas których nagrodzono laureatów I, II i III miejsca w każdym powiecie. Nagrodami rzeczowymi były:

  • I miejsce – wyjazd studyjny do Strasburga, gdzie laureaci zapoznają się z tajnikami produkcji produktów regionalnych i ich wprowadzania do sprzedaży,
  • II miejsce – porcelanowy serwis obiadowy,
  • III miejsce – porcelanowy serwis kawowy.

Spośród 60 nagrodzonych potraw, które zostały przedstawione podczas finału wojewódzkiego wyłoniono 8 najlepszych- 3 miejsca i 5 wyróżnień. Oto Laureaci:

  • I miejsce (7 tys. zł) – KGW „Godziszowianki „w Godziszowie Trzecim (pow. janowski) za danie „Kaczka z jabłkami”,
  • II miejsce (5 tys. zł) – KGW w Cycowie (pow. łęczyński)  za potrawę „Bryzol z jelenia z buraczkami”,
  • III miejsce (3 tys. zł) – KGW „Malwianki” w Kocku (pow. lubartowski) za danie „Szynka gotowana na sianie”.

5 wyróżnień po 1000 zł, które trafiły do:

  • KGW Nowe Zadybie (pow. rycki) – „Racuszki ze zsiadłego mleka”,
  • KGW w Sętkach (pow. radzyński) – „Knedle faszerowane po polsku”,
  • KGW Sami Swoi Zastawie Kolonia i Łany (pow. krasnostawski) – „Gołąbki z grzybami”,
  • KGW Zezulin Drugi (pow. łęczyński) – „Bułeczki z ziemniakami z nadzieniem śliwkowym”,
  • KGW w Tyśmienicy (pow. parczewski) – „Karp w śmietanie”.

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i zapraszamy do udziału w kolejnych edycjach konkursu!