Rolnictwo i obszary wiejskie

Lubelskie należy do regionów charakteryzujących się znaczącą rolą sektora rolniczego. O dogodnych warunkach do prowadzenia działalności rolniczej (głównie produkcji roślinnej) decydują przede wszystkim korzystne czynniki glebowo-klimatyczne, duży udział użytków rolnych (1444 tys. ha) oraz najwyższy w Polsce udział UR w powierzchni ogólnej (70,0%).

Potencjał przyrodniczy regionu jest znacznie korzystniejszy w porównaniu do średnich wartości w Polsce. Wskaźnik jakości rolniczej przestrzeni produkcyjnej, na który składają się: jakość gleb, warunki wodne, agroklimat i rzeźba terenu, wynosi w regionie lubelskim 74,1 pkt według skali IUNG w Puławach (w kraju 66,6 pkt) i jest jednym z trzech najwyższych w Polsce. Z tych też powodów Lubelskie jest liderem wielu upraw rolniczych i sadowniczych.

 

  • Pierwsze miejsce zapewniają nam wysokie zbiory owoców z krzewów i plantacji jagodowych, które w 2015 r. wyniosły 219,5 tys. t (42,4% zbiorów krajowych). Województwo jest największym w Polsce producentem m.in. malin (79,0% krajowej produkcji), porzeczek (48,8%) oraz truskawek (27,9%).
  • Drugą pozycję uzyskujemy w krajowej produkcji owoców z drzew – w 2015 r. sadownicy z regionu lubelskiego zebrali 546,5 tys. t (15,3% krajowej produkcji) tych owoców. W strukturze zbiorów dominują jabłka (88,0% lubelskich zbiorów). Region od wielu lat utrzymuje też dominującą pozycję w produkcji roślin strączkowych jadalnych (m.in. grochu, fasoli i bobu), których zbiory w 2015 r. wyniosły 46,4 tys. t. Jesteśmy również jednym z największych dostawców zbóż (10,8% produkcji krajowej), warzyw gruntowych (9,6%) oraz ziemniaków (7,8%).

(Na podstawie publikacji Urzędu Statystycznego w Lublinie „Rolnictwo w województwie lubelskim w 2015 roku”, czerwiec 2016)