Już 19 września w ramach Europejskiego Tygodnia Innowacji panel Bioinnowacje odbędzie się II Forum Innowacji projektu EmpInno (Program Interreg Region Morza Bałtyckiego).
Forum będzie składać się z dwóch paneli. Pierwszy nosi tytuł: „Żywność jako produkt personalizowany. Potrzeba czy konieczność w drodze do zdrowia?”. Podczas, którego zaproszeni prelegenci reprezentujący Uniwersytety Przyrodnicze, Ekonomiczne i Medyczne z kraju oraz przedstawiciele znanych regionalnych firm będą dyskutowali na temat zaspokajania właściwych dla konkretnej osoby potrzeb żywieniowych, prozdrowotnej bioaktywności składników żywności, dodatków a nawet opakowań pozwalających zachować jej wartości odżywcze i prozdrowotne. W rozmowach będą poruszane różne wymiary personalizacji, szczególnie te, które konkretyzują prozdrowotność i oddają właściwe miejsce profilaktyce.
W drugim panelu pod tytułem: „Technologie w produkcji żywności”, wezmą udział nie tylko uznani polscy naukowcy i przedsiębiorcy, ale również zagraniczni eksperci. Rozmówcy będą dyskutować na temat właściwej współpracy pomiędzy przedsiębiorcami a jednostkami naukowymi. Spotkanie będzie również dotyczyło wyraźnych trendów rynkowych, przejawiających się troską o własne zdrowie i samopoczucie. Większa świadomość konsumentów w tym zakresie zmusza naukowców oraz producentów żywności do ciągłego ulepszania technologii produkcji. Tematem dyskusji będzie również projektowanie innowacyjnych produktów żywnościowych oraz żywności nowej generacji.
Serdecznie zapraszamy na forum!
DO POBRANIA
Przypomnij sobie co działo się na I FORUM INNOWACJI – ZDROWA ŻYWNOŚĆ A JAKOŚĆ ŻYCIA W REGIONIE w ramach projektu EmpInno.