Wicemarszałek Marek Wojciechowski, dyrektor Ewa Szałąchwiej, Dyrektor Janusz Bodziacki w towarzystwie laureata konkursu Ekorolnik 2025

Dziś wyróżniliśmy najlepszych rolników z województwa lubelskiego i najbardziej ekologiczne gospodarstwa. Nagrody w konkursie „Rolnik z Lubelskiego” i „Ekolubelskie” wręczył wicemarszałek Marek Wojciechowski. To już szósta edycja obu tych konkursów organizowanych przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego. Uroczystość miała miejsce w Lubelskim Centrum Konferencyjnym w Lublinie.

Rolnik z Lubelskiego

Konkurs „Rolnik z Lubelskiego” jest skierowany do rolników zajmujących się uprawą roślin i chowem zwierząt, którzy osiągają przy tym wyróżniające wskaźniki produkcji, a także wdrażają innowacyjne rozwiązania i umiejętnie korzystają z funduszy unijnych. Celem konkursu jest promowanie nowoczesnego rolnictwa, aktywności społecznej i dobrych praktyk na obszarach wiejskich województwa lubelskiego. Duży nacisk stawiany jest również na zdolność kreowania pozytywnego wizerunku rolnictwa i lubelskiej wsi.

Kolejne edycje konkursu, a także zmiany w postrzeganiu współczesnego rolnictwa i konieczności rozwoju w kierunku zrównoważenia produkcji żywności w Polsce i w Unii Europejskiej, skłoniły nas do szerszego spojrzenia na konkurs „Rolnik z Lubelskiego”. Wiele gospodarstw podejmuje aktywne działania i od lat zmierza w kierunku rolnictwa opartego na ścisłej współpracy z przyrodą. Takie podejście jest korzystne nie tylko dla środowiska Polski, ale także lokalnych ekosystemów. To natomiast przekłada się na stabilności i odporność produkcji rolnej wobec zmieniających się warunków klimatycznych, a co za tym idzie – dobrobyt rolników, mieszkańców obszarów wiejskich i całego społeczeństwa. Chcemy, aby laureaci tego konkursu – ale również konkursu – „Ekolubelskie” stali się inspiracją dla innych w podejmowaniu praktyk rolnych opartych na zrównoważonym rozwojupowiedział wicemarszałek Marek Wojciechowski.

Konkurs adresowany jest do rolników i rolniczek indywidualnych, gospodarstw rodzinnych, przedsiębiorstw rolnych, czerpiących dochód z produkcji konwencjonalnej. Ma na celu promocję najlepszych praktyk i wyróżnienie liderów i liderek stosujących w swoich gospodarstwach rozwiązania oparte na zrównoważonym rozwoju, przekładające się na korzyści dla produkcji rolnej i środowiska przyrodniczego.

Konkurs „Rolnik z Lubelskiego” składa się z czterech kategorii konkursowych: produkcja zwierzęca, produkcja roślinna, ogrodnictwo i sadownictwo oraz producent–przetwórca.

Wyniki konkursu „Rolnik z Lubelskiego 2025”:

Kategoria produkcja zwierzęca

  • Jerzy Trześniewski – I miejsce
  • Grzegorz Pszczoła – II miejsce
  • Arkadiusz Zaniewicz – III miejsce

Kategoria produkcja roślinna

  • Janusz Skrzypek – I miejsce
  • Tomasz Szpakowski – II miejsce
  • Dominik Ciołek – III miejsce
  • Arkadiusz Zaniewicz – Wyróżnienie
  • Karol Banach – Wyróżnienie
  • Adam Szponar – Wyróżnienie
  • Hubert Kicia – Wyróżnienie
  • Damian Kołodziej – Wyróżnienie
  • Tomasz Chlebek – Wyróżnienie
  • Adam Bojarski – Wyróżnienie

Kategoria ogrodnictwo i sadownictwo

  • Sebastian Huber – I miejsce
  • Michał Skorek – II miejsce
  • Elżbieta Buła – III miejsce
  • Kamil Błaszczak – Wyróżnienie
  • Tomasz Połeć – Wyróżnienie

Kategoria producent–przetwórca

  • Kamil Psiuk – I miejsce
  • Jolanta Mazurkiewicz – II miejsce
  • Mateusz Maruszewski – III miejsce

Województwo lubelskie należy do regionów charakteryzujących się znaczącą rolą sektora rolniczego. O dogodnych warunkach do prowadzenia działalności rolniczej decydują przede wszystkim korzystne czynniki glebowo-klimatyczne oraz duży udział użytków rolnych. Lubelskie jest liderem wielu upraw rolniczych i sadowniczych, wśród których można wymienić m.in.: maliny, porzeczki i agrest. Poza tym województwo lubelskie jest także znaczącym producentem truskawek i poziomek gruntowych, tytoniu, chmielu, buraków cukrowych, rzepaku i rzepiku oraz strączkowych konsumpcyjnych. Rolnictwo województwa obejmuje również znaczne w skali kraju sadownictwo i szkółkarstwo.

Województwo lubelskie według ostatnich danych ma łączną powierzchnię około 1381 978 hektarów użytków rolnych. Średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego w województwie lubelskim wynosi 10,03 ha, co stawie je poniżej średniej krajowej. W naszym regionie zarejestrowanych jest 153 300 gospodarstw rolnych.

Ekolubelskie

Uczestnikami konkursu „Ekolubelskie” mogli być rolnicy, którzy prowadzą gospodarstwo rolne na terenie województwa lubelskiego, od co najmniej 2 lat oraz wytwarzają produkty rolnictwa ekologicznego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych oraz posiadają aktualny certyfikat wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą.

Wyniki konkursu Ekolubelskie 2025:

  • Mateusz Umiński, Szarowola – I miejsce
  • Krzysztof Wróbel, Masłomęcz – II miejsce
  • Ekomania – Gospodarstwo Rolne, Szlatyn – III miejsce
  • Robert Janowski, Ekologiczne gospodarstwo „Pod Kasztanem” Ludwinów – wyróżnienie
  • Marcin Bednarz, Szarowola – wyróżnienie

Rolnictwo ekologiczne to najbardziej przyjazna środowisku produkcja rolnicza. Dzięki zastosowaniu naturalnych metod, bez agrochemii, prowadzi ona do zachowania bioróżnorodności oraz ochrony zasobów naturalnych. Wytworzona w takich warunkach żywność jest wolna od zanieczyszczeń i odznacza się wysokimi parametrami jakościowymi, pożądanymi przez coraz liczniejszą rzeszę świadomych konsumentów. Gwarantem jakości – określonej odpowiednimi przepisami prawnymi – jest minister właściwy do spraw rolnictwa, który upoważnia jednostki certyfikujące do wydawania certyfikatów, a także sprawująca nad nimi nadzór Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Według najnowszych danych IJHARS województwo lubelskie zajmuje znaczące miejsce w Polsce pod względem producentów ekologicznych – dokładnie 2084 certyfikowanych gospodarstw. W całej Polsce jest blisko 26 000 gospodarstw, które nie używają chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, do nawożenia stosując jedynie nawozy zielone i minerały dostępne w przyrodzie, a w żywieniu zwierząt – przede wszystkim własne ekologiczne pasze.

Warto podkreślić, że 2024 r. w Polsce było 24 793 ekologicznych producentów, co oznacza wzrost o 3,3 proc. w stosunku do 2023 r., zaś powierzchnia upraw ekologicznych osiągnęła 691 471,1 ha – o 8,7 proc. więcej – wynika z „Raportu o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2023–2024”.

W tym sektorze produkcji liczy się dbałość o odpowiedzialne wykorzystanie energii i zasobów naturalnych, zdrowie i dobrostan zwierząt hodowlanych, ochrona bioróżnorodności, utrzymanie żyzności gleby, a także wytwarzanie żywności o wyjątkowych walorach i jakości. Według danych Eurostat w 2023 r. w Unii Europejskiej działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziło ponad 284 tys. producentów rolnych i ponad 100 tys. przetwórców produktów ekologicznych. W 2023 r. najwięcej gospodarstw ekologicznych było we Włoszech, Francji oraz w Niemczech, tak samo jak przetwórni ekologicznych. Powierzchnia użytków rolnych, na których stosowane były ekologiczne metody produkcji, wynosiła w 2023 r. ok. 13 mln ha. W Polsce, jak i w naszym województwie, od momentu wejścia Polski do UE w 2004 r. liczba producentów ekologicznych i powierzchnia ekologicznych użytków rolnych wzrosła wielokrotnie.

Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego oprócz organizowania konkursów wyróżniających ekologiczną działalność rolniczą prowadzi różne kampanie informacyjno-edukacyjne, których celem jest przede wszystkim edukacja konsumentów, a także informowanie rolników planujących przejście z konwencjonalnych metod produkcji na ekologiczne.