Serdecznie zapraszamy Koła Gospodyń Wiejskich z województwa lubelskiego do udziału w dwudniowym, bezpłatnym szkoleniu połączonym z warsztatem kulinarnym pt. „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem”. Zadanie realizowane jest w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej w partnerstwie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Tradycyjnego.
Szkolenie dla KGW z województwa lubelskiego i podkarpackiego (12 osób) odbędzie się w dniach 26-27 czerwca w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Międzyzdrojach.
Uczestnicy będą mieli zapewnione bezpłatnie:
- zakwaterowanie (dwie doby),
- wyżywienie,
- materiały szkoleniowe,
- zwrot kosztów dojazdu na warsztaty.
Celem warsztatów jest poszerzenie wiedzy i kompetencji z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności. Uczestnicy szkolenia poszerzą wiedzę nt. dziedzictwa kulinarnego swojego regionu, dowiedzą się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności oraz wymienią się swoimi doświadczeniami w zakresie przygotowywania lokalnych produktów. Poznają również możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL). Poruszona zostanie również tematyka żywienia funkcjonalnego i wykorzystania w nim lokalnych zasobów kulinarnych. Warsztaty kulinarne poprowadzą znani szefowie kuchni.
Do udziału w operacji należy zgłosić się, wypełniając formularz zgłoszeniowy, który jest dostępny na stronie internetowej.