Dożynki Rybackie 2017

Sezon na ryby powinien trwać cały rok. Wiedzą o tym i ten trend promują inicjatorzy, organizatorzy i partnerzy Dożynek Rybackich, które co roku odbywają się w podlubelskich Jakubowicach Konińskich. Wśród nich jest marszałek województwa, który w rybactwie widzi rozwojową gałąź gospodarki regionu. Wszak Lubelskie rybami stoi – jesteśmy niekwestionowanym liderem w hodowli karpia w Polsce, a drugie miejsce na krajowym podium daje nam rozległa tafla stawów.

Stąd i bogactwo rybnych rarytasów serwowanych podczas XIV już święta zwanego też „Jesiennym Stołem Ryb”. Kto był w niedzielę 3 grudnia w Dworze Anna, ten już wie, że rybę można smakować na wiele różnych sposobów…

Fantazji uczestników konkursu, a było ich dwudziestu trzech, nie ograniczały staropolskie receptury czy odwieczne kanony smaku. Stąd i niebanalne połączenia składników i nowatorskie spojrzenie na tradycyjnie pojmowane dania. Niezwykle smaczne, acz trudne zadanie – spróbować i ocenić kilkadziesiąt potraw – miała komisja konkursowa, w skład której wszedł m.in. wicemarszałek województwa Grzegorz Kapusta. Najsmaczniejsze rybne fantazje wybrano w trzech kategoriach.

Restauracje:

  1. Budyń z pstrąga – Restauracja „Zaścianek Polski” w Siedlcach
  2. Mus z pstrąga tęczowego z lnianymi chipsami – Restauracja „Piano” w Lublinie
  3. Roladka z karpia z boczkiem, czarną soczewicą i chipsem z jarmużu – Pensjonat „Kazimierski” w Kazimierzu Dolnym

Szkoły i koła gospodyń (KGW):

  1. Róża z karpia – KGW w Moszczance
  2. Pistacjowy pasztet z pstrąga – Zespół Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli
  3. Pulpety z pstrąga w sosie retro – KGW w Zalesiu

Gospodarstwa rybackie (GR):

  1. Pierogi z karpia – GR Bełżec
  2. Marynowany szczupak – GR Dolina Huczwy
  3. Rybne gołąbki w sosie śliwkowo-pieczeniowym – GR Rejowiec

Do zwycięzców trafiły m.in. nagrody w postaci wysokiej klasy artykułów gospodarstwa domowego, a także pamiątkowe puchary i dyplomy uznania ufundowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego. Instytucję tę podczas Dożynek Rybackich reprezentowała – oprócz wicemarszałka Kapusty – także Anna Augustyniak, sekretarz województwa oraz Sławomir Struski, szef rolniczego departamentu wraz z pracownikami. Samorządowcy przyznali jeszcze dwa specjalne wyróżnienia: Puchar Marszałka Województwa Lubelskiego za osiągnięcia w rybactwie – dla Andrzeja Kality z Gospodarstwa Rybackiego Dolina Huczwy, a także Nagrodę Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska za najciekawszą prezentację – dla KGW „Kobiety z Pasją” z gminy Ulan-Majorat.

A dla Państwa które z dań będzie inspiracją na świąteczną potrawę rybną? W tym szczególnym okresie przedświątecznych przygotowań zachęcamy wszystkich mieszkańców regionu nie tylko do sięgnięcia po oryginalne przepisy kulinarne, ale i do kupowania ryb prosto z lubelskich łowisk!

galeriaGALERIA