img
02-10-2014
imieniny: Racheli, Sławy, Teofila
zmień rozmiar czcionki A A A
img
Lubelskie Strona główna
img
img

Cebularz lubelski

 

Cebularz Lubelski to wspaniały regionalny pszenny wypiek w kształcie okrągłego placka o średnicy 15-20 cm złotego koloru o swoistym zapachu i cebulowym smaku.

 

Cebularz lubelskiPowierzchnię cebularza stanowi cebula pokrojona w kostkę wymieszana z makiem (15-20%).

Cebularz to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Tradycje lubelskiego piekarstwa sięgają okresu średniowiecza, a pierwsze wzmianki o cebularzu i przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze tego wyjątkowego, wywodzącego się z kuchni żydowskiej placka, sięgają dziewiętnastego stulecia. Cebularze jako pierwsi zaczęli wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Potem receptura rozprzestrzeniła się po całej Lubelszczyźnie. Przed wojną był wypiekany m.in. przez Żydów kazimierskich i zamojskich. Trudno jednoznacznie określić, kiedy lubelscy rzemieślnicy zaczęli wypiekać cebularze, faktem jest jednak, iż przysmak ten po wojnie szybko rozpowszechnił się w całym regionie. Piękny złocisty kolor, chrupiąca skórka oraz niepowtarzalny zapach sprawiają, że od lat na pierwszy kęs mamy chęć, gdy cebularz jest jeszcze ciepły, wprost wyjęty z pieca. Ten placek z cebulą nie ma sobie równych i cała Lubelszczyzna jest z niego tak dumna, jak górale z oscypka.

Smak cebularza z każdej piekarni jest nieco inny, jednakże zarówno rzemieślnicy, których piekarskie tradycje sięgają okresu okupacji, jak i zakłady prowadzące działalność od niedawna przyrządzają go z jednakowych podstawowych surowców według ściśle określony receptury.

 

 

 

 

 

 

 

Baleron Nadwieprzański

Boczek Nadwieprzański  
Całuski pszczelowolskie

Cebularz lubelski
Chleb ludwiński

Chleb ludwiński żytni
Chleb niedrzwicki
Chleb wiejski - dębowiecki
 Chleb wiejski z otrębami
 Chleb żytni tradycyjny
Chleb żytni wygnanowski

Chodelskie gołąbki z kiszonej kapusty
Ciasto staropolskie podhoreckie
Dzik w cieście

Forszmak lubelski

Gruszka suszona kraśnicka

Gryczak janowski

Gryczok Godziszowski

Grzaniec Marcina z Urzędowa
Jabłczanka z Fajsławic
Jabłka kraśnickie

Janowska nalewka miodowa

Kaczka czarna nadziewana

Kapusta z grochem i śmietaną

Kapusta kwaszona kraśnicka
Karasie z Polesia

Karp w śmietanie po poniatowsku

Karczmiskie pierogi z bobru (bobu)
Kaszanka "Nadwieprzanka"
Kaszanka pieczona z Dobrosławowa

Kiełbasa "Nadwieprzańska"
Kiełbasa wiejska z Dobrosławowa
Kiełbasa wieprzowa z Krzczonowa

Kodeński chleb razowy żytni
Konfitura poziomkowa
Konfitura różana z Końskowoli

Konfitura z owoców róży
Kordiał żurawinowy kraśnicki

Kraśnickie domowe wino owocowe
Krupnik pszczelowolski

Kulebiak generałowej Kickiej

Kwas chlebowy sapieżyński kodeński
Ludwińskie prosię faszerowane
Makaron jajeczny z Ludwina
Makowiec lubartowski
Malina kraśnicka
Maliniak kraśnicki

Malinóweczka

Masło z Bychawy

Masło z Opola Lubelskiego

Marchwiaki z makiem
Miodownik z Jaszczowa

Miód fasolowy

Miód gryczany Godziszowski

Miód gryczany z Lubelszczyzny

Miód malinowy

Miód pitny Czwórniak

Miód pitny Dwójniak

Miód pitny Półtorak

Miód pitny Trójniak

Miód rzepakowy z Roztocza

Nadwieprzański miód lipowy

Nadwieprzański miód wielokwiatowy

Naleweczka "Gruszkówka" z Kraśnika

Nalewka "Poziomkowa Leśna" z Kraśnika
Nalewka Ziemiańska
Nalewka z płatków róży

Nektar św. Eugeniusza - miód ziołowy

Ogórki kiszone kraśnickie

Olej lniany

Olej rzepakowy

Olej świąteczny roztoczański
Olej tarnogrodzki

Oranżada kąkolewnicka
Parowańce brzozowickie z kapustą i grzybami

Parowańce z kaszą jaglaną

Parowańce z serem
Parowańce żakowolskie z soczewicą
Paszteciki niedrzwickie z kapustą i pieczarkami
♦ Paszteciki z grzybami
Pączki żakowolskie z powidłami z antonówek
Pieczeń z szynki dzika - wędzona lub pieczona
Pierniczki ozdobne

Piernik lubelski
Piernik żydowski
Pierogi lipniackie z kapustą i grzybami

Pierogi nowodworskie
Pierogi olszewnickie z kaszą gryczaną
Pierogi turowskie z soczewicą
Pierogi z czerwoną fasolą
Pierogi zosinowskie z jagodami
Pierogi żakowolskie ze smażonymi ziemniakami

Pieróg biłgorajski

Pieróg gryczany

Polędwica nadwieprzańska
Powidła śliwkowe z Mikołajówki

Pralina z Lublina
Pyzy polskowolskie z mięsem
Racuchy turowskie

Racuchy z makiem

Rogaliki półfrancuskie śmietanowe z masą orzechową i różą

Rudnicki pieróg jaglany

Ser zabłocki
Sery z ziołami

Sękacz podlaski
Sok z Maliny Kraśnickiej
Syrop malinowy z Mikołajówki
Szarytka w marynacie

Szyneczka z karpia z Pustelni

Szynka nadwieprzańska
Szynka wieprzowa z Krzczonowa

Świnia rasy puławskiej
Tertuny brzozowickie z soczewicą

Twaróg z Bychawy
Tymianek z Fajsławic
Wafle tortowe suche
Warzonka kryształówka
Werbkowickie placki z soczewicy

Wędzone dzwonka karpia z Pustelni

Witaminy Eremity

Woleńskie kartoflaki
Zawijaki wygnanowskie

Zawijas nasutowski
Zupa cebulowa z Goraja
Zupa chłopska fajsławicka

Żurawinówka biłgorajska

Żurawinówka Momocka

img



Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie

ul. Spokojna 4, 20-074 Lublin, tel. 81 44 16 600, faks 81 44 16 602
Redakcja serwisu - Departament Promocji i Turystyki UMWL 
/ Informacje o plikach cookies /