img
11-12-2016
imieniny: Biny, Damazego, Waldemara
zmień rozmiar czcionki A A A
img
Lubelskie Strona główna
img
img

Cebularz lubelski

 

Na Liście Produktów Tradycyjnych figuruje od 30 kwietnia 2007 r. Produkt został zarejestrowany w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze.


Cebularz lubelskiCebularz lubelski to wspaniały regionalny pszenny wypiek w kształcie okrągłego placka o średnicy 15-20 cm złotego koloru o swoistym zapachu i cebulowym smaku. Powierzchnię cebularza stanowi cebula pokrojona w kostkę wymieszana z makiem (15-20%).
Jest to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim.
Tradycje lubelskiego piekarstwa sięgają okresu średniowiecza, a pierwsze wzmianki o cebularzu i przekazywanej z pokolenia na  pokolenie recepturze tego wyjątkowego, wywodzącego się z kuchni żydowskiej placka, sięgają dziewiętnastego stulecia. Cebularze jako pierwsi zaczęli wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Potem receptura rozprzestrzeniła się po całym regionie. Przed wojną był wypiekany m.in. przez Żydów kazimierskich i zamojskich. Trudno jednoznacznie określić, kiedy lubelscy rzemieślnicy zaczęli wypiekać cebularze, faktem jest jednak, iż przysmak ten po wojnie szybko rozpowszechnił się w całym regionie. Piękny złocisty kolor, chrupiąca skórka oraz niepowtarzalny zapach sprawiają, że od lat na pierwszy kęs mamy chęć, gdy cebularz jest jeszcze ciepły, wprost wyjęty z pieca. Ten placek z cebulą nie ma sobie równych i cała Lubelszczyzna jest z niego tak dumna, jak górale z oscypka.

Smak cebularza z każdej piekarni jest nieco inny, jednakże zarówno rzemieślnicy, których piekarskie tradycje sięgają okresu okupacji, jak i zakłady prowadzące działalność od niedawna przyrządzają go z jednakowych podstawowych surowców według ściśle określony receptury.

 

Cebularz lubelski został zarejestrowany w Unii Europejskiej
pod znakiem "Chronione Oznaczenie Geograficzne"

czytaj więcej.

 

 

 

 

 

 

 

Baba (babka) drożdżowa z jabłkami

Baleron nadwieprzański   
♦ Baleron wędzony z Wisznic 

Boczek nadwieprzański

Boczek wędzony z Wisznic

Bułka wiejska
Całuski pszczelowolskie
 Cebulak żukowski 

Cebularz lubelski

Chleb gryczany
Chleb ludwiński

Chleb ludwiński żytni
Chleb niedrzwicki

Chleb starowiejski
Chleb wiejski dębowiecki
 Chleb wiejski z otrębami

Chleb żytni naturalny
Chleb żytni tradycyjny
Chleb żytni wygnanowski
Chmiel krasnostawski

Chodelskie gołąbki z kiszonej kapusty
Ciastka przez maszynkę
Ciasto staropolskie podhoreckie

Ćwikła z Werbkowic
Dzik w cieście   

♦ Dżem żurawinowy biłgorajski

 Flaki piaseckie

Golasy izbickie

Gruszka suszona kraśnicka

Gryczak janowski

Gryczok godziszowski

Grzaniec Marcina z Urzędowa
Jabłczanka z Fajsławic
Jabłka kraśnickie
Jabłkówka z Mikołajówki

Janowska nalewka miodowa

Kaczka czarna nadziewana
Kaczka grądziarska

Kaczka po zamojsku
 Kapusta kwaszona kraśnicka 

Kapusta z grochem i śmietaną

Karasie z Polesia
 Karczmiskie pierogi z bobru (bobu)

Karp w śmietanie po poniatowsku

Kaszanka nadwieprzanka
Kaszanka pieczona z Dobrosławowa
Kiełbasa bronicka
Kiełbasa królewska wędzona z Wisznic

Kiełbasa nadwieprzańska   
♦ Kiełbasa swojska biłgorajska
Kiełbasa swojska wędzona z Wisznic
Kiełbasa wiejska z Dobrosławowa
Kiełbasa wieprzowa z Krzczonowa

Kisiel z owsa (owsiany) 
Kluski gryczane

Kodeński chleb razowy żytni
Konfitura poziomkowa
Konfitura różana z Końskowoli

Konfitura z owoców róży
Kordiał żurawinowy kraśnicki

Korowaj - chleb weselny z Paszenek 

Kraśnickie domowe wino owocowe
Krupnik pszczelowolski

Kulebiak generałowej Kickiej

Kwas chlebowy sapieżyński kodeński

Lody lubartowskie
Lubelski forszmak
Ludwińskie prosię faszerowane
Makaron jajeczny z Ludwina
Makowiec lubartowski
Malina kraśnicka
Maliniak kraśnicki

Malinóweczka
Marchwiaki z makiem
Masło z Bychawy

Masło z Opola Lubelskiego 

Miodownik z Jaszczowa

Miód fasolowy odmianowy

Miód gryczany godziszowski

Miód gryczany z Lubelszczyzny

Miód malinowy

Miód pitny czwórniak

Miód pitny dwójniak

Miód pitny półtorak

Miód pitny trójniak

Miód rzepakowy z Roztocza

Nadwieprzański miód lipowy

Nadwieprzański miód wielokwiatowy
Nadwiślański sok jabłkowy

Naleweczka gruszkówka z Kraśnika

Nalewka poziomkowa leśna z Kraśnika
Nalewka ziemiańska
Nalewka z płatków róży
Nałęczowski miód wielokwiatowy   
♦ Napój żniwny z rabarbaru i mięty 

Nektar św. Eugeniusza - miód ziołowy

Ogórki kiszone kraśnickie

Olej lniany

Olej rzepakowy

Olej świąteczny roztoczański
Olej tarnogrodzki

Oleje z Turzych Rogów

Oranżada z Kąkolewnicy
Parowańce brzozowickie z kapustą i grzybami   
♦ Parowańce skromowskie z serem 

Parowańce z kaszą jaglaną

Parowańce z serem
Parowańce żakowolskie z soczewicą
Paszteciki niedrzwickie z kapustą i pieczarkami
♦ Paszteciki z grzybami
Pączki żakowolskie z powidłami z antonówek
Pieczeń z szynki dzika - wędzona lub pieczona
Pierniczki ozdobne

Piernik lubelski
Piernik żydowski
Pierogi lipniackie z kapustą i grzybami

Pierogi nowodworskie
Pierogi olszewnickie z kaszą gryczaną

♦ Pierogi skromowskie z kaszą jaglaną, serem i miętą
Pierogi turowskie z soczewicą
Pierogi z czerwoną fasolą

Pierogi zosinowskie z jagodami

Pierogi z mięsem i bobem z Dobryniowa 

Pierogi żakowolskie ze smażonymi ziemniakami

Pieróg (piróg) biłgorajski

Pieróg gryczany

Podcos 

Polędwica nadwieprzańska
Polędwica wędzona z Wisznic
Powidła śliwkowe z Mikołajówki

Pralina z Lublina
Pyzy polskowolskie z mięsem
Racuchy turowskie

Racuchy z makiem

Rogaliki półfrancuskie śmietanowe z masą orzechową i różą

Rudnicki pieróg jaglany

Ser zabłocki

Sernik z kartoflami z Jaszczowa
Sery z ziołami

Sękacz podlaski
Słodkowska kapusta z grzybami
Sok z maliny kraśnickiej
Swojskie mięso wekowane ze Zwierzyńca
Syrop malinowy z Mikołajówki
Syrop z owoców róży
Syrop z płatków róży
Szarlotka józefowska
Szarytka w marynacie

Szyneczka z karpia z Pustelni

Szynka domowa roztoczańska

Szynka nadwieprzańska
Szynka wędzona z Wisznic
Szynka wieprzowa z Krzczonowa
Śmietana z Bychawy

Świnia rasy puławskiej
Tertuny brzozowickie z soczewicą
Truskawka z gminy Puławy  

Twaróg z Bychawy
Tymianek z Fajsławic
Wafle tortowe suche
Warzonka kryształówka
Werbkowickie placki z soczewicy

Wędzone dzwonka karpia z Pustelni

Witaminy Eremity - syrop z czarnego bzu

Woleńskie kartoflaki
Zawijaki wygnanowskie

Zawijas nasutowski
Zupa cebulowa z Goraja
Zupa chłopska fajsławicka
Zupa z karpia

Żur żukowski

Żurawinówka biłgorajska

Żurawinówka momocka

img



Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie

ul. Artura Grottgera 4, 20-029 Lublin, tel. 81 44 16 600, faks 81 44 16 602
Redakcja serwisu - Departament Promocji i Turystyki UMWL 
/ Informacje o plikach cookies /