Poznaliśmy lubelskie smaki

Spotkania Smakuj Lubelskie 2018 dobiegły końca. Podczas dwudziestu konferencji miłośnicy regionalnych produktów, wytwórcy żywności oraz członkowie stowarzyszeń i kół gospodyń zdobyli cenną wiedzę na temat promowania swojej kulinarnej działalności. Spotkania uświetniły pokazy kulinarne oparte na tradycyjnych przepisach, łączące lokalne produkty w niepowtarzalne smaki, a także gry analogowe przygotowane przez animatorów z Lublina.

Tegoroczne spotkania w ramach cyklu Smakuj Lubelskie 2018 odbyły się w: Chełmie, Hrubieszowie, Włodawie, Parczewie, Białej Podlaskiej, Zamościu, Tomaszowie Lubelskim, Krasnymstawie, Biłgoraju, Janowie Lubelskim, Opolu Lubelskim, Kraśniku, Rykach, Puławach, Świdniku, Lubartowie, Lublinie, Łęcznej, Radzyniu Podlaskim i Łukowie. Głównym punktem każdej konferencji były wykłady prowadzone przez specjalistów z zakresu promocji oraz tworzenia własnej marki na rynku produktów lokalnych. Uczestnicy poznali rolę szlaków kulinarnych w turystyce gastronomicznej, zasady marketingu i efektywnego reklamowania się, reguły i korzyści certyfikacji żywności w Polsce i Unii Europejskiej, a także tajniki współpracy i wsparcia z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego dla producentów branży rolno-spożywczej. Prowadzili je: Dominika Witkowska, Marcin Stefański, Bartosz Domański, dr Dariusz Stasiak, Małgorzata Karwowska, Ewa Piwko-Witkowska, Paulina Mielniczuk i Krzysztof Zieliński. Moderatorką wszystkich spotkań była dziennikarka stacji TVN, Dorota Gardias, również związana z Lubelszczyzną, ponieważ jej rodzinne strony to Tomaszów Lubelski.

Ciekawym punktem spotkań z cyklu Smakuj Lubelskie były pokazy kulinarne przygotowywane przez Elżbietę i Jerzego Wójcików, właścicieli jednej z lubelskich restauracji propagujących zdrową, regionalną kuchnię, a także przez Kamila Kotarskiego, lubelskiego szefa kuchni. Uczestnicy konferencji mogli spróbować m.in. wariacji kulinarnych na bazie certyfikowanych cebularzy lubelskich, zdrowych naleśników, zupy tymiankowej, kaszotto z borowikami czy bigosu z buraków. Animatorzy Grzegorz Olifirowicz oraz Dawid Reja zadbali natomiast o to, aby osobom biorącym udział w spotkaniach nie zabrakło ciekawej rozrywki. W przygotowanych przez nich grach analogowych można było wygrać lot balonem oraz publikacje związane z tradycyjną kuchnią Lubelszczyzny.

Książka pt. „Kuchnia Lubelska”, opracowana przez urząd marszałkowski, zawiera przepisy oparte na miejscowych tradycjach i ukazujące atrakcje turystyczne naszego regionu – ocenia Piotr Rzetelski, radny województwa lubelskiego. Warto podkreślić, że już zdobyła ona nagrodę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii książek kucharskich, a także uznanie wielu szefów kuchni. Autorem przepisów jest Kamil Kotarski.

Po każdym spotkaniu uczestnicy mieli możliwość zadawania prelegentom pytań. Konferencje i wykłady cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Jak zgodnie podkreślali sami obecni, wiedza, którą uzyskali, zostanie przez nich wykorzystana, żeby kultywować tradycję. To dowód, że dziedzictwo kulinarne Lubelszczyzny stanowi jej prawdziwe bogactwo. Taka też idea przyświecała Spotkaniom Smakuj Lubelskie.

galeriaGALERIA