Markowe „Śniadanie po lubelsku” wybrane

Jak przyrządzić wyśmienite śniadanie wykorzystując lubelskie produkty, zdobyć serce jurorów i nagrodę, mogliśmy przekonać się podczas zakończonego właśnie Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. W minioną sobotę 8 szefów kuchni lubelskich restauracji i hoteli zmagało się w konkursie „Śniadanie po lubelsku”.

Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego wraz z Kresową Akademią Smaku po raz pierwszy podjęli inicjatywę organizacji konkursu „Śniadanie po lubelsku”, którego celem jest promocja regionu poprzez jego smaki,  czyli  produkty spożywcze produkowane na terenie województwa, wyróżnione  certyfikatem Marka Lubelskie.

Do przyrządzenia najważniejszego posiłku dnia, kucharze wykorzystywali najwyższej jakości produkty, a także nawiązywali do tradycji kulinarnych naszego regionu. Produkty do stworzenia śniadań w trzech kategoriach: wytrawnej, na słodko i wegetariańskiej, przekazało 14 firm posiadających certyfikat Marka Lubelskie. Kucharze opracowali swoje receptury z produktów udostępnionych przez OSM w Piaskach, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Mieczysław Witkowski, OSM Bychawa, Spółdzielnia Pszczelarska APIS z Lublina, Wytwórnia Makaronu Domowego Pol Mak, Zakład Mięsny WASĄG, OSM Krasnystaw, SM Spomlek, SM Ryki oraz OSM Bieluch Janex, Zamojskie Zakłady Zbożowe, Manufaktura Polka – producent dżemów z Roztocza, a także Wytwórnia Octu i Musztardy z Parczewa.

W konkursie uczestniczyły: Restauracja Bistro – Cafe Mari, Restauracja Caffe Trybunalska, Restauracja Ego (Hotel Alter), Hotel Europa, IBB Grand Hotel Lublinianka, Restauracja Kogel Mogel, Restauracja Locomotiva, Hotel Wieniawski. Wytypowane hotele i restauracje miały za zadanie przygotowanie propozycji 3 zestawów śniadaniowych.

Jury w składzie Jean Bos – Prezes Euro – Toques Polska, Aregala Polska, Krzysztof Grabczuk – Wicemarszałek Województwa Lubelskiego, Waldemar Sulisz – dyrektor artystyczny Europejskiego Festiwalu Smaku, Andrzej Rudziński – Centrum Usług Szkoleniowych „Lider” w Lublinie oraz Along Yim – Seul (Korea) dokonało wyboru zestawu śniadaniowego.

♦ Najlepsze śniadanie na słodko – Hotel Europa w Lublinie

Racuchy z budyniem jaglanym z żelem z jabłka i cytryny, słonym karmelem i chrupką orzechową

♦ Wytrawne – Restauracja Locomotiva w Lublinie

Boczek puławski sous-vide (gotowany w próżni), jarmuż z konfitowanymi pomidorkami, jajko sous-vide, sos holenderski z musztardą

♦ Wegetariańskie – Restauracja Caffe Trybunalska w Lublinie

Cebularz lubelski z grzybami, jajkiem sadzonym, pomidorem i serem Bursztyn

Uczestnicy konkursu będą serwować śniadanie po lubelsku przygotowane według własnej receptury bądź przepisu, który został nagrodzony przez Jury w poszczególnych kategoriach, a zwycięskie formuły trafią do menu wszystkich lokali otwartych na promocję regionu.

galeriaGALERIA