„Lubelskie Smaki 2017” – wyniki konkursu

Znamy zwycięzców ogólnopolskiego konkursu „Lubelskie Smaki 2017” i „Lubelskie Smaki Junior”.  W miniony weekend w Targach Lublin do rywalizacji przystąpili uczniowie i profesjonaliści sztuki kulinarnej. O tytuł mistrza walczyli również najmłodsi.

Ogólnopolski konkurs miał charakter publicznej prezentacji. Skierowany był do zawodowych kucharzy oraz młodzieży kształcącej się w zawodzie kucharza. Publiczność miała okazję spróbować regionalnych produktów oraz przyjrzeć się pracy profesjonalistów.

W kategorii „szkoły” do konkursu przystąpili przedstawiciele 8 szkół gastronomicznych. Jury przyznało I miejsce dla Bartłomieja Obary i Daniela Babiarza z Technikum „Lider” w Lublinie, za przygotowanie zupy rybnej, pierożka, chipsa z marchwi i pietruszki oraz polędwicy wieprzowej, jarzębiny i kaszy gryczanej.

W kategorii „profesjonaliści” zgłosiło się 5 restauracji z województwa lubelskiego. I miejsce trafiło do Łukasza Łobejki i Michała Lewandowskiego z Restauracji Kuźnia za przygotowanie: Consomme z karpia, pora i sera białego oraz Combru z jelenia, prażynki z kaszy gryczanej, konfitura z jarzębiny, purre z pasternaku i jabłka oraz mech z pietruszki.

W drugi dzień kulinarnych zmagań odbył się konkurs Lubelskie Smaki Junior. Do konkursu przystąpiło 6 dzieci w wieku od 8 do 13 lat. Każde dziecko przygotowało danie w towarzystwie jednego z Sous Chefów. Przewodniczącym Jury był Jean Boss wraz z 5 pozostałymi członkami. Zwyciężyła Paulina Soból (Sous Chef Ola Prymaczuk).