Festiwal wielkanocnych atrakcji

Czas zacząć przedświąteczne sprawunki. A gdzie lepiej zaopatrzyć się w tradycyjne lubelskie specjały, jeśli nie na Kiermaszu Wielkanocnym? Ten organizowany przez marszałka województwa zapowiada się naprawdę wyjątkowo. Przez cztery dni (11-14 kwietnia) na Starym Mieście w Lublinie swoją ofertę przedstawi blisko siedemdziesięciu wystawców. Atrakcją wydarzenia będą wspólne gotowanie oraz degustacja świątecznych smakołyków, pokazy i warsztaty tematyczne, a także koncerty zespołów ludowych.

Kiermasz Wielkanocny jest organizowany razem z projektem pt. „Ryneczek Lubelski”. Na placu Zamkowym będą Państwo mogli nabyć poszukiwane w okresie przedświątecznym produkty, tak kulinarne, jak i rękodzielnicze, przywiezione przez naszych wytwórców. Warto wspomnieć, że na zaproszenie urzędu marszałkowskiego do uczestnictwa w Kiermaszu w charakterze wystawców odpowiedziały zarówno uznane firmy z branży spożywczej, takie jak spółdzielnie mleczarskie, piekarnie, olejarnie czy cukiernie, jak też drobni wytwórcy oraz koła gospodyń wiejskich i lokalne stowarzyszenia.

Na stoiskach znajdą się m.in. perełki lubelskiego przetwórstwa rolno-spożywczego – te wpisane przez ministra rolnictwa na prestiżową Listę Produktów Tradycyjnych i te przywiezione prosto z gospodarstw ekologicznych. W ofercie roić się będzie od wielkanocnych słodkości, miodów, pieczywa, olejów, serów, nabiału i wędlin. Nasi producenci zaproponują również herbatki, soki, dżemy i nalewki. Nie zabraknie wyrobów garmażeryjnych i smakowitych potraw. Równie bogato będzie się przedstawiała oferta rękodzieła ludowego. Obowiązkowo będą tu pisanki tworzone różną techniką, palmy wielkanocne, koszyczki i inne wyroby z wikliny. Nasi artyści zaprezentują też wytwarzane z naturalnych tkanin maskotki oraz pamiątki z drewna, skóry i szkła.

Oprócz kiermaszowej oferty na Starym Mieście w Lublinie będą czekać na Państwa dodatkowe atrakcje. W pierwszy dzień kiermaszu (11 kwietnia) odbędą się tu pokazy wyplatania koszy, w sobotę – gotowanie i degustacja barszczu świątecznego i cebularzy lubelskich, a w niedzielę – przyrządzanie i smakowanie baby wielkanocnej. Tego dnia (14 kwietnia) zaprosimy też Państwa na warsztaty kulinarne, w których główną rolę odegra… jajko. Na wszystkie cztery kiermaszowe dni zapewniamy wyśmienitą muzykę i nastrój.

Zapraszamy do wielkanocnej przygody z lubelską kuchnią i folklorem!

galeriaGALERIA

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”583″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”150″ thumbnail_height=”100″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”60″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Pokaz zdjęć]” template=”default” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]