Wybieramy „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”

Producentów, przetwórców, gospodarstwa agroturystyczne i zakłady gastronomiczne z terenu województwa lubelskiego zachęcamy do udziału w konkursie o tytuł „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, którego finał odbędzie się 6 września br. podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. To doskonała forma promocji zarówno Państwa asortymentu, jak i potencjału lubelskiej produkcji spożywczej.

Do konkursu można zgłosić dowolną liczbę produktów i przetworów kulinarnych, w tym: produkty mleczne, mięsne, produkty rybołówstwa, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, a także napoje (w tym napoje alkoholowe) oraz inne produkty. Co ważne, zgłaszany specjał musi być dostępny na rynku dla konsumentów.

Co trzeba zrobić?

  1. Przesłać zgłoszenie (osobne dla każdego specjału) na adres: polskaakademiasmaku@gmail.comdo dnia 5 września br.
  2. Dostarczyć do oceny zgłoszone specjały do restauracji Trybunalska (Rynek 4 w Lublinie) – w dniu 6 września br.

Kapituła Konkursu dokona oceny m.in. pod względem: walorów smakowych, zapachowych i wizualnych produktów, a także jakości użytych surowców, doboru dodatków oraz staranności przygotowania. Dodatkowe punkty mogą zostać przyznane za wskazanie i szczegółowe opisanie użytych składników i dodatków pochodzących z terenu województwa lubelskiego.

Wyniki poznamy tego samego dnia o godz. 19:00. Triumfatorzy zostaną ogłoszeni i nagrodzeni na scenie Europejskiego Festiwalu Smaku na lubelskim Placu po Farze.

Informacji o konkursie udziela Jan Babczyszyn z Polskiej Akademii Smaku – nr tel. 516 478 508; adres e-mail: polskaakademiasmaku@gmail.com.

Organizatorami konkursu są: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu oraz Stowarzyszenie Kresowa Akademia Smaku z siedzibą w Lublinie.

do-pobraniaDO POBRANIA