Polski Koncern Naftowy ORLEN zaprasza wytwórców produktów tradycyjnych do współpracy w ramach projektu „Spiżarnia Regionów”. Już teraz specjały wywodzące się z różnych regionów Polski dostępne są na blisko 400 stacjach paliw w 4 województwach. Wiosną br. ORLEN planuje rozszerzenie oferty na kolejne 150-200 stacji.
„Spiżarnia Regionów” to, jak przekonuje kierownictwo PKN, doskonała platforma do promocji lokalnych produktów od polskich producentów, którzy często nie mają możliwości konkurowania z zagranicznymi dostawcami. Opis projektu oraz jego pierwszych efektów znajduje się na stronie internetowej orlen.pl.
Warunki współpracy w ramach „Spiżarni Regionów”:
Producent powinien:
- posiadać wdrożone systemy jakości – co najmniej HACCP,
- dostarczyć kartę specyfikacji do każdego produktu oraz wszystkie dokumenty niezbędne do wprowadzenia produktów do sprzedaży (atesty, zaświadczenia dopuszczenia do obrotu itd.),
- dostarczać produkty w dopasowanych opakowaniach detalicznych, odpornych na warunki atmosferyczne z zachowaniem określonego ciągu temperaturowego,
- zagwarantować wymianę produktów z krótkim terminem przydatności do spożycia lub przeterminowanych.
Dane o produktach powinny zawierać co najmniej:
- nazwę, adres i dane kontaktowe producenta,
- opis produktu, w tym: nazwę, kategorię (ciastka, soki itp.) oraz gramaturę,
- typ opakowania (butelka, puszka, torebka foliowa itp.) oraz sposób pakowania (w tym: liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym),
- temperaturę przechowywania i datę przydatności do spożycia,
- region występowania.
Osoby zainteresowane współpracą zapraszamy do nadsyłania zgłoszeń na adres e-mailowy: dris@lubelskie.pl (temat: „Spiżarnia Regionów”). Wnioski zostaną przesłane do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które współpracuje z PKN ORLEN przy realizacji programu.