Konkursowe pomysły na Super Rybę

To była prawdziwa uczta, a jednocześnie doskonała promocja kulinarnego potencjału lubelskich obszarów wiejskich. Mowa o smacznym finale Konkursu Kulinarnego „Super Ryba”, który 22 kwietnia br. przy wsparciu i pod patronatem marszałka Sławomira Sosnowskiego zorganizowała społeczność Werbkowic skupiona w tamtejszym GOK-u i Gminnej Radzie Kobiet.

Już szósty raz dorosłe mieszkanki gminy Werbkowice mogły tu wymienić doświadczenia i pochwalić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Była to także okazja do aktywizacji całej społeczności lokalnej oraz do upowszechniania wiedzy o walorach produktów regionalnych i tradycyjnych w ofercie lokalnego rolnictwa, a w szczególności agroturystyki. Tych rybnych na polskich stołach jest wciąż za mało, a warto na nie stawiać nie tylko ze względu na ich walory smakowe czy zdrowotne, ale także mając na uwadze lokalny patriotyzm. Lubelskie bowiem zajmuje pierwsze miejsce w Polsce pod względem produkcji karpia i drugie – pod względem powierzchni stawów hodowlanych! Jak to wykorzystać? Podpowiedzi dał finał konkursu, do którego zakwalifikowano dziesięć najlepszych dań. Co prawda tegoroczne menu zdominował łosoś, a nie nasz lokalny specjał – karp, jest to to jednak świetna inspiracja do częstszego sięgania po ryby.

Komisja konkursowa, w skład której weszli: Łukasz Gołąb – z-ca dyr. Departamentu Rolnictwa i Środowiska UMWL w Lublinie, Jan Kuś – przedsiębiorca z Werbkowic, właściciel restauracji w Zajeździe „Dworek” w Mirczu, Szymon Gołofit – szef kuchni Hotelu & Restauracji „Gniecki” w Hrubieszowie, jako najlepsze oceniła następujące przysmaki:

I miejsce: łosoś zapiekany na szpinaku pod serową pierzynką (Elżbieta Majcher)
II miejsce: ryba po grecku (Elżbieta Ślusarz)
III miejsce: łosoś grillowany w marynacie z whisky (Beata Gzik)
IV miejsce: łosoś pod żółtą pierzynką (Edyta Dąbrowska)
wyróżnienie: pstrąg w migdałach (Aleksandra Kwaśna).

Przepisów na zwycięskie dania szukajcie w galerii poniżej.

Do piątki finalistów powędrowały nagrody rzeczowe i statuetki ufundowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego.

– Z przyjemnością  wziąłem udział w tym projekcie – mówi Łukasz Gołąb z UMWL, przewodniczący komisji konkursowej. – Chciałbym pochwalić organizatorów za sprawne i profesjonalne przygotowanie konkursu i za dbałość o szczegóły. Samorząd województwa bardzo ceni takie inicjatywy, widząc w nich same korzyści, tak dla miejscowych wytwórców, jak i konsumentów, którzy korzystają z tych dóbr, co przekłada się na realny rozwój lubelskich obszarów wiejskich. Jestem przekonany, że konkurs „Super Ryba” doskonale spełnia taką rolę i trzymam kciuki za dalsze jego edycje.  

galeriaGALERIA