Festiwal Wieprzowiny, Mleka i Miodu w Bogucinie

Miłośników dobrego, regionalnego jadła zapraszamy do uczestnictwa w drugiej edycji Festiwalu Wieprzowiny, Mleka i Miodu w Bogucinie. Wydarzenie to, organizowane 23 czerwca przez Zarząd Lubelskiej Izby Rolniczej oraz Stowarzyszenie Wspólnota Garbowska, odbywa się pod patronatem honorowym i przy wsparciu finansowym Marszałka Województwa Lubelskiego.

Celem przedsięwzięcia jest promocja ważnych dla gospodarki regionu gałęzi produkcji rolno-spożywczej – miodu, mleka i wieprzowiny. Tezę, że Lubelskie jest krainą miodem i mlekiem płynącą, udowadniają następujące fakty:

  • Lubelscy pszczelarze produkują najwięcej miodu w Polsce. W ostatnim roku było to ok. 3,4 tys. ton (15% krajowej produkcji).
  • Status czwartego w Europie producenta mleka Polska w dużej mierze zawdzięcza hodowcom bydła z naszego regionu. Lubelskie plasuje się obecnie w czołówce województw produkujących najwięcej mleka – dziennie do tutejszych spółdzielni mleczarskich trafia ok. 2 mln litrów białego płynu. W rankingu 10. najlepszych hodowców w Polsce pod względem wydajności mleka, na pierwszym miejscu znajduje się – po raz kolejny – hodowla Małgorzaty i Leszka Duszników z Wierzby, oczywiście w województwie lubelskim.

Warto także wiedzieć, że województwo lubelskie może poszczycić się wspaniałymi tradycjami w hodowli rodzimych ras świń. Dzięki temu produkowana tu wieprzowina jest nie tylko zdrowa i bezpieczna, ale przede wszystkim najwyższej jakości. Ciekawostką jest, że na ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych zarejestrowaliśmy już m.in. mięso świń rasy: puławskiej (w 2009 r.), polskiej białej zwisłouchej (2018) i wielkiej białej polskiej (2018).

Przekonajcie się osobiście, jak smakuje dobra lubelska wieprzowina. Do Bogucina najlepiej przyjechać prosto z Nałęczowa, gdzie – przypominamy – w dwa weekendowe dni (22-23 czerwca) odbywać się będzie festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”. Zapraszamy na obydwie imprezy!

galeriaGALERIA