Tak było na II Forum Innowacji

W środę  19 września, podczas ETI, odbyło się II Forum Innowacji w ramach projektu EmpInno (Interreg BSR 2014-2020).

Tematem przewodnim pierwszej części spotkania była żywność personalizowana –  żywność „szyta na miarę”, dopasowana do potrzeb organizmu tak, aby chronić go przed chorobami. Okazuje się, że wiele składników naturalnie występujących w różnych produktach spożywczych, jeżeli je odpowiednio przetworzymy, będzie zapobiegać niektórym chorobom, albo nawet wspomagać tradycyjną terapię. Podczas panelu uczestnicy wskazali kilka przykładów przeprowadzonych badań oraz ich efektów w postaci pozytywnych rozwiązań dietetycznych dla ludzi po zbadaniu ich genetycznego zapotrzebowania. Zaś podczas drugiego panelu dowiedzieliśmy się o tym jak ważna jest współpraca na linii nauka – biznes – instytucje otoczenia biznesu oraz poznaliśmy wspólne inicjatywy krajowe i europejskie dotyczące wymiany wiedzy i doświadczeń w zakresie innowacji oraz współczesnych trendów w zakresie żywienia.

Chcesz wiedzieć więcej zapoznaj się ze sprawozdaniem ze spotkania i bądź z nami na III Forum innowacji w pierwszym kwartale 2019 r.!

do-pobraniaDO POBRANIA

II forum Innowacji EmpInno_sprawozdanie