img
19-04-2014
imieniny: Alfa, Leonii, Tytusa
zmień rozmiar czcionki A A A
img
Lubelskie Strona główna
img
img

Wędzone dzwonka karpia z Pustelni

 

Wyrób pochodzący z centralnej części województwa lubelskiego – okolice Opola Lubelskiego. Województwo Lubelskie bogate jest w gospodarstwa rybackie produkujące karpia. Jest to, poza Śląskiem, drugie zagłębie hodowli karpia w Polsce. Stawy karpiowe tworzą od stuleci element krajobrazu tego regionu.

 

Wędzone dzwonka karpia z PustelniHodowla karpia natomiast ma w Polsce ponad 800-letnią tradycję i przez cały ten okres prowadzona jest praktycznie w niezmieniony sposób. Jest to najbardziej przyjazna środowisku produkcja w Europie. Tak jak przed wiekami, tak i dzisiaj karp rośnie przez trzy lata, aby osiągnąć wielkość handlową - ok. 1,5 kg. Stawy karpiowe w okolicach Opola Lubelskiego istnieją już od ponad 50 lat, a produkty takie, jak wędzone dzwonka karpia z Pustelni wytwarzane są wyłącznie z ryb z tutejszej hodowli. Ma to uzasadnienie w niepowtarzalnym smaku karpi hodowanych w tym rejonie.

Wędzenie ryb, w tym karpi ma wielowiekową tradycję. Opisywany produkt wytwarzany jest w sposób tradycyjny, nie zawiera absolutnie żadnych środków chemicznych ani konserwantów. Produkty używane do wytworzenia wędzonych dzwonek karpi nie zmieniły się od wieków. Używane są wyłącznie ryby, sól i woda, a wędzenie przebiega w tradycyjny sposób przy użyciu drewna. Z tego powodu dzwonka karpia mają zawsze ten sam naturalny zapach dymu z drewna. Również receptura solankowania, stężenie solanki, ani jej skład przez dziesiątki lat nie uległy zmianie i przekazywane były ustnie z pokolenia na pokolenie. Wędzone dzwonka karpia, po przygotowaniu mają kształt zbliżony do podkowy, natomiast części karpia pochodzące z okolic ogona na przekroju przypominają elipsę. Długość 10-15 cm, przekrój o średnicy od 3 do 10 cm, w zależności z której części tułowia ryby wycięte zostało dzwonko.

Wędzone dzwonka karpia z Pustelni wytwarzane są przez cały rok. Serwowane są tego samego dnia, kiedy były wędzone lub najpóźniej następnego dnia. Taki system pozwala na zachowanie wysokiej jakości produktów, które oferowane są świeże, w wielu przypadkach prosto z wędzarni – ciepłe i pachnące.

Gospodarstwo rybackie wpisujące na Listę Produktów Tradycyjnych wędzone dzwonka karpia z Pustelni funkcjonuje w okolicy Opola Lubelskiego i od wielu lat specjalizuje się w hodowli oraz obróbce hodowanych gatunków ryb. Wędzone dzwonka karpia z Pustelni oraz szyneczka z karpia są lokalną specjalnością. Potrawy te stanowią od pokoleń koloryt tego regionu.

 

 

 

 

 

 

Baleron Nadwieprzański

Boczek Nadwieprzański  
Całuski pszczelowolskie

Cebularz lubelski
Chleb ludwiński

Chleb ludwiński żytni
Chleb niedrzwicki
Chleb wiejski - dębowiecki
 Chleb wiejski z otrębami
 Chleb żytni tradycyjny
Chleb żytni wygnanowski
Ciasto staropolskie podhoreckie
Dzik w cieście

Forszmak lubelski

Gruszka suszona kraśnicka

Gryczak janowski

Gryczok Godziszowski

Grzaniec Marcina z Urzędowa
Jabłka kraśnickie

Janowska nalewka miodowa

Kaczka czarna nadziewana

Kapusta kwaszona kraśnicka
Karasie z Polesia

Karczmiskie pierogi z bobru (bobu)
Kaszanka "Nadwieprzanka"
Kaszanka pieczona z Dobrosławowa

Kiełbasa "Nadwieprzańska"
Kiełbasa wiejska z Dobrosławowa
Kiełbasa wieprzowa z Krzczonowa

Kodeński chleb razowy żytni
Konfitura poziomkowa
Konfitura różana z Końskowoli

Konfitura z owoców róży
Kordiał żurawinowy kraśnicki

Kraśnickie domowe wino owocowe
Krupnik pszczelowolski

Kulebiak generałowej Kickiej

Kwas chlebowy sapieżyński kodeński
Ludwińskie prosię faszerowane
Makaron jajeczny z Ludwina
Makowiec lubartowski
Malina kraśnicka
Maliniak kraśnicki

Malinóweczka

Masło z Bychawy

Masło z Opola Lubelskiego

Marchwiaki z makiem
Miodownik z Jaszczowa

Miód fasolowy

Miód gryczany Godziszowski

Miód gryczany z Lubelszczyzny

Miód malinowy

Miód pitny Czwórniak

Miód pitny Dwójniak

Miód pitny Półtorak

Miód pitny Trójniak

Miód rzepakowy z Roztocza

Nadwieprzański miód lipowy

Nadwieprzański miód wielokwiatowy

Naleweczka "Gruszkówka" z Kraśnika

Nalewka "Poziomkowa Leśna" z Kraśnika
Nalewka Ziemiańska
Nalewka z płatków róży

Nektar św. Eugeniusza - miód ziołowy

Ogórki kiszone kraśnickie

Olej lniany

Olej rzepakowy

Olej świąteczny roztoczański
Olej tarnogrodzki

Oranżada kąkolewnicka
Parowańce brzozowickie z kapustą i grzybami

Parowańce z kaszą jaglaną

Parowańce z serem
Parowańce żakowolskie z soczewicą
Paszteciki niedrzwickie z kapustą i pieczarkami
♦ Paszteciki z grzybami
Pączki żakowolskie z powidłami z antonówek
Pieczeń z szynki dzika - wędzona lub pieczona
Pierniczki ozdobne

Piernik lubelski
Piernik żydowski
Pierogi lipniackie z kapustą i grzybami

Pierogi nowodworskie
Pierogi olszewnickie z kaszą gryczaną
Pierogi turowskie z soczewicą
Pierogi zosinowskie z jagodami
Pierogi żakowolskie ze smażonymi ziemniakami

Pieróg biłgorajski

Pieróg gryczany

Polędwica nadwieprzańska
Powidła śliwkowe z Mikołajówki

Pralina z Lublina
Pyzy polskowolskie z mięsem
Racuchy turowskie

Racuchy z makiem

Rogaliki półfrancuskie śmietanowe z masą orzechową i różą

Rudnicki pieróg jaglany

Ser zabłocki

Sękacz podlaski
Sok z Maliny Kraśnickiej
Syrop malinowy z Mikołajówki
Szarytka w marynacie

Szyneczka z karpia z Pustelni

Szynka nadwieprzańska
Szynka wieprzowa z Krzczonowa

Świnia rasy puławskiej
Tertuny brzozowickie z soczewicą
Tymianek z Fajsławic
Wafle tortowe suche
Warzonka kryształówka
Werbkowickie placki z soczewicy

Wędzone dzwonka karpia z Pustelni

Witaminy Eremity

Woleńskie kartoflaki
Zawijaki wygnanowskie

Zawijas nasutowski
Zupa cebulowa z Goraja
Zupa chłopska fajsławicka

Żurawinówka biłgorajska

Żurawinówka Momocka

img



Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie

ul. Spokojna 4, 20-074 Lublin, tel. 81 44 16 600, faks 81 44 16 602
Redakcja serwisu - Departament Promocji i Turystyki UMWL 
/ Informacje o plikach cookies /