Konkurs na danie z certyfikatem

Uczniów ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych z województwa lubelskiego zapraszamy do udziału w konkursie na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub będące w trakcie rejestracji przez Komisję Europejską. Jest o co walczyć. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla zdobywców trzech pierwszych miejsc ufundował nagrody o wartości odpowiednio: 3200, 2600 i 2200 zł, a dodatkowo wyróżnienia (3×1000 zł) i wartościowe upominki dla pozostałych laureatów!

W projekcie mogą uczestniczyć uczniowie zgłoszeni przez szkołę pod opieką wydelegowanego nauczyciela. Praca konkursowa to dokładnie opisany przepis kulinarny z uzasadnieniem wyboru produktów i ich zestawienia oraz co najmniej dwa zdjęcia zgłoszonej potrawy. Przepis musi wykorzystywać minimum jeden polski produkt aplikujący lub zarejestrowany jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Przypomnijmy, że w gronie tym są także wyroby produkowane w regionie lubelskim: cebularz lubelski certyfikowany znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz sztandarowe miody pitne lubelskiej spółdzielni „Apis”, półtorak, dwójniak, trójniak i czwórniak, które cieszą się znakiem Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności. Listę wszystkich preferowanych „składników” znajdziecie tutaj.

Zgłoszenia należy wysyłać do 12 maja br. na adres Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, która jest wykonawcą konkursu. Pełną dokumentację, w tym regulamin konkursu i formularz zgłoszeniowy, można pobrać ze strony Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Ocena prac konkursowych zostanie przeprowadzona dwuetapowo. Spośród nadesłanych zgłoszeń specjalnie powołana komisja wyłoni 10 najlepszych. Autorzy tych przepisów zostaną zaproszeni do wzięcia udziału w ogólnopolskim finale konkursu, podczas którego zostaną wybrani zwycięzcy konkursu.

Liczymy na lubelskie nominacje i zachęcamy do udziału!

do-pobraniaDO POBRANIA